Yayılma, bulaşıcı bir hastalık, teknolojik bir yenilik veya hatta bir fikir gibi belirli bir olgunun insandan insana uzayda ve zaman içinde yayıldığı süreçtir. Bir difüzyon yöntemi, üç farklı türe ayrılan genişleme difüzyonu olarak bilinir.
Genişleme Yayılımı
Kesin olarak tanımlanmış olan genişleme yayılımı, bir şeyi bir yerden bir yere diğerine yayma işlemidir. "kartopu" sürecinin genişletilmesi. Genişleme difüzyonu, Coğrafya çalışmasında, tıpta hastalığın yayılmasından insan yerleşimi sürecine kadar birçok disiplindeki çeşitli olayları açıklamak için kullanılır. Genişleme difüzyonu, bir şey merkezi bir noktadan dışarıya doğru yayıldığında normal difüzyondan ayırt edilir. Örneğin, televizyon ve internet gibi teknolojiler fikirleri bir yerden bir yere yaymakta etkiliyken, hava yolculuğunun bulaşıcı hastalıklar üzerinde benzer bir etkisi olmuştur.
Bulaşıcı Yayılma
adı, bulaşıcı difüzyonun, popülasyon boyunca belirli bir özellik hızlı bir şekilde iletildiğinde ortaya çıktığını göstermektedir. Bu genişleme yayılması formunda, çoğu bitişik birey etkilenecektir. Bulaşıcı bir yayılmanın bir örneği, Orta Doğu'dan Avrupa'ya yayılan Hıristiyanlığın erken yayılmasıdır. 16. yüzyıl boyunca Londra'yı perişan eden bubonik veba salgınının ya da 1918'deki yaygın grip salgınının yayılmasında başka bir örnek görülebilir.
Hiyerarşik Yayılma
veya başkaları üzerinde yetki sahibi olan organizasyon. Bu tür bir yayılma, genellikle bir fikrin bir siyasi lider ya da nüfuz sahibi ve yayılan kişi tarafından iletildiği durumlarda görülür. Bu tipik olarak daha az nüfuslu alanlara ulaşmadan önce kentsel bir ortamda başlar. Hiyerarşik bir yayılma örneği, yayılmadan ve diğer sosyo-ekonomik ve coğrafi grupların üyeleri arasında yaygın bir kabul görmeden önce, yoğun nüfuslu kentsel alanlarda düşük gelirli siyah mahallelerde başlayan rap ve hip-hop müziğinin popülaritesinde görülebilir. Hiyerarşik difüzyon ayrıca, aktris Jennifer Aniston'ın "Siteler" hit.com'unda giydiği saç stilinin yaygın olarak taklit edildiğini de açıklıyor.
olayın kendisi dağınık olmasa da popülasyonun küçük bir kısmı. Bu genellikle, kültürel farklılıklar nedeniyle, bir fenomenin belirli yönlerinin bir bütün olarak fenomenin aksine dağılması ile ortaya çıkar. Bunun bir örneği, ABD merkezli fast-food restoranında McDonald's'ın operasyonlarını, zincirin birincil ürününün - sığır eti hamburgerinin - ülkenin milyonlarca Hindu'su için kültürel olarak itici olduğu Hindistan'a genişlettiği görülmektedir. Sonuç olarak, McDonald's, vejeteryan köftesi sunan Hint restoranlarında hiç sığır eti sunmuyor. Bu şekilde, McDonald's olgusu, şirketin başarısının altında yatan temel ilkenin yapmamasına rağmen Hindistan'a yayıldı.