Romatoid artrit, vücudun tüm kısımlarını etkileyebilen, genellikle vücudun her iki tarafındaki ayak bileklerini, dizleri, bilekleri ve parmakları etkileyebilecek, yaşam boyu süren inflamatuar bir hastalıktır. Bu durumun belirtileri ateş, halsizlik, şişme, ağrı ve etkilenen eklemlerin bozulmasıdır. Aynı zamanda öngörülemeyen parlamalar ve kısmi remisyon dönemlerini içerir. "Patofizyolojide Düz A" kitabı romatoid artritin dört aşamada ilerlediğini açıklıyor.
Aşama 1
Romatoid artritin ilk aşaması, sinovit adı verilen bir durumla karakterize edildi. Bu aşamada ciddi bir hasar yoktur, ancak sinovyal astar, eklemin astarı, şişer. Sonuç olarak, hastalar etkilenen eklemlerin etrafında ağrı, kızarıklık, sıcaklık, sertlik ve iltihaplanma yaşarlar. Mahmood F. Mafee, Galdino E. Valvassori ve Minerva Becker'den "Baş ve Boyun Görüntüleme", romatoid artritin ilk aşamasında osteoporozun görüldüğünü söylüyor. X ışınları da eklemdeki şişmiş yumuşak dokuların belirtilerini ortaya çıkarabilir.
Aşama 2
Romatoid artritin ikinci aşaması, sinoviyal astarın veya sinovyumun kalınlaşmasını içerir. Bu, synovium'un hücreleri büyüyüp hızlandığında bölündüğünde olur. Sinovyum büyüdükçe, kıkırdak kaplar ve sonunda eklem kapsülü ve kemiği tahrip edebilir.
Aşama 3
Aşama 3 romatoid artritte meydana gelen hasar oldukça ağırdır. Sinovyumun iltihaplı hücreleri, eklemdeki kemiği ve kıkırdağı sindirebilecek enzimleri serbest bırakır. Bu, deformasyonlara, hareket kaybına, kısmi çıkıklara, kas kaybına ve eklemde ağrıya neden olur. Bu noktada, X ışınları, eklem kenarlarında ciddi kıkırdak ve erozyon kaybı gösterecektir.
Aşama 4
Aşama 4 romatoid artrit, hastalığın son aşamasıdır. Enflamatuar süreç ölmeye başlar, eklem daha az işlevsel hale gelir ve tamamen hareketsiz hale gelebilir. James S. Skinner, "Özel Testler İçin Egzersiz Testi ve Egzersiz Reçetesi: Kuramsal Temel ve Klinik Uygulama", diyor ki, bu aşamada önceki aşamalardan değişiklikler gözlemleniyor. Karen Atkinson, Fiona Coutts ve Anne-Marie Hassenkamp'tan "Ortopedide Fizyoterapi: Bir Problem Çözme Yaklaşımı", bu aşamada geri dönüşü olmayan kıkırdak yıkımının meydana geldiğini açıklıyor.