Koenzim Q10, vücut tarafından doğal olarak üretilen, birçok önemli biyolojik işleme dahil olan bir maddedir. Koenzim Q10'daki eksiklikler, diş eti hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık durumlarıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılar, koenzim Q10 takviyeleri ile tedavinin bu koşulları ve diğer sağlık koşullarını tedavi edip edemediğini araştırıyor. Her türlü sağlık takviyesinde olduğu gibi, koenzim Q10 takviyesi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Koenzim Q10 Eksikliği
Dişeti iltihabı ve periodontit gibi diş eti hastalıkları diş etlerinin ağrılı şişmesi ve kanamasına neden olur. Çalışmalar, diş eti hastalığı olan insanların diş etlerinden elde edilen dokunun koenzim Q10 seviyelerini düşürdüğünü ortaya koymuş, “Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri” konulu Ekim 1971 sayısında yayınlanan bir makaleyi bildirmiştir. Birkaç küçük klinik çalışma koenzim Q10'un diş eti hastalığının tedavisinde etkili olabileceğini düşündüren ön sonuçlar bulmuştur. Çalışmalar, koenzim Q10 alan kişilerin daha hızlı doku onarımı ve diş etlerinin iyileşmesini yaşadıklarını ortaya koymuş, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ni açıklıyor. Kesin sonuçlar elde etmek için daha büyük çalışmalar gerekecektir. Bu çalışmalarda, koenzim Q10, bu tedaviler için bir yedek olarak değil, diş eti hastalığı için belirlenmiş tedavilerle birlikte verilmiştir.
Dozlama
Diş eti hastalığının tedavisi için, koenzim Q10 sistemik olarak alınabilir ve içine alınabilir vücut veya gargara olarak kullanılır. İlk çalışmalar, koenzim Q10 içeren bir gargara kullanmanın, diş eti hastalığının tedavisi için muhtemelen etkili olmadığını göstermektedir, MedlinePlus'a göre. Dişeti hastalığının tedavisi için, Vitamins-Supplements.org'a göre günde 50 mg günde iki doz önerilen dozdur. Koenzim Q10 yağda çözünen bir kimyasal olduğundan, yağ veya yağ içeren yiyeceklerle birlikte alınması vücuda emilimini artırmaya yardımcı olabilir.
Yan Etkileri
Koenzim Q10, bazı taraflara rağmen genel olarak güvenli ve iyi tolere edilir etkileri ortaya çıkabilir. Sık görülen yan etkiler iştahsızlık, mide ve mide bulantısıdır. Bazı durumlarda, ishal bildirilmiştir. Koenzim Q10 kan basıncını düşürebilir, bu nedenle çok düşük kan basıncınız varsa veya kan basıncını düşürücü ilaçlar kullanıyorsanız, koenzim Q10 kullanırken dikkatli olmalısınız. Koenzim Q10'u daha küçük, daha sık dozlara bölmek ve gün içindeki dozları yaymak yan etki riskini azaltabilir.