Antidepresanlar, genellikle siklik antidepresanlar, Acil Tıp Öncesi Hastane Dergisi'nde yayınlanan bilgilere göre, ABD'de aşırı dozda ikinci ölüm nedenidir. Döngüsel antidepresanlar bağırsaklardan hızlı bir şekilde emilir ve 24 saatten daha uzun bir ömürleri (vücutta aktif kaldıkları süre) 24 saatten fazladır, bu yüzden sıklıkla aşırı doza neden olurlar. Aşırı dozdaki antidepresanların en ciddi semptomları merkezi sinir sistemini ve kalbi etkiler.
Merkezi Sinir Sistemi Etkileri
Döngüsel antidepresanlar depresyon tedavisinde etkilidir, çünkü iki kimyasal norepinefrin ve serotonin geri alımını inhibe ederler Beyindeki (nörotransmiterler). Bu, beyindeki bu kimyasalların seviyesini yükseltir, aşırı doz durumunda merkezi sinir sistemine (beyin ve omurilik) zarar verebilecek seviyelere yol açar. Hareket koordinasyonunda yer alan beynin bir parçası olan ekstrapiramidal motor sisteminde hasar, istemsiz kas kasılmaları, titreme, sertlik, sallanma ve maske benzeri bir yüz görünümüne neden olabilir. Aşırı dozdan kaynaklanan beyin sapından kaynaklanan sinirlerin hasar görmesi, gözlerin yatay hareket etmemesine neden olarak, gözleri kontrol eden kasın zayıflamasına, göz iltihabına neden olabilir. Bir doz aşımı ayrıca deliryum veya nöbetlere neden olabilir. Acil Tıp Dergisi'nde yayınlanan Trisiklik ve Aşırı Doz Aşırı Dozu İncelemesi, tüm siklik antidepresan aşırı doz hastalarının yüzde 17'sinin bilinçsizliği uzatan koma yaşadığını bildirmektedir.
Kardiyovasküler İstikrarsızlık
Serotonin ve norepinefrin, siklik antidepresanlar ayrıca kardiyovasküler sistemdeki sodyum kanallarının işlevini de etkiler. Sodyumun hücrelere girip çıkabilmesi, kalbin uygun şekilde kasılmasını sağlamak için merkezi bir rol oynar. Sodyum etkisine müdahale etmek kardiyak aritmilere (düzensiz kalp atışları) neden olabilir veya hatta kalpteki ventrikülün büzülmesini engelleyebilir. Kalbin atma şeklindeki bu bozulma, hipotansiyon veya düşük tansiyon ile sonuçlanır. Aritmi ile birlikte hipotansiyon kardiyak instabilite ile sonuçlanır ve Acil Tıp Öncesi Bakım Dergisi'ne göre, bu antidepresan aşırı dozlarda birincil ölüm nedenidir.
Antikolinerjik Etkileri
Döngüsel antidepresanlar antikolinerjiktir, yani bloke ederler asetilkolinin etkileri. Asetilkolin, beyindeki, özellikle de gastrointestinal sistemin kaslarını uyarmaktan sorumlu olan bir nörotransmiterdir. Doz aşımı durumunda, bu antikolinerjik etki kuru ağız, bulanık görme, idrar retansiyonu, yetersiz barsak hareketleri, ateş ve istemsiz kas seğirmeleri ile sonuçlanabilir.