Brakiyal pleksus, beş spinal sinirden oluşan anatomik bir ağdır. Bunlardan dördü, omuriliğin kafatasının altındaki ve omuzların üstündeki alan olan servikal omurdan çıkarken, biri üst gövdeyi destekleyen torasik omurdan çıkar. Brakiyal pleksusun sinirleri omuz, kol, el ve diyaframa sinir impulsları sağlar. Brakiyal pleksusun nöropatisi olarak da adlandırılan sinirlere zarar verilmesi, bu sinir grubunun sağladığı yapıların herhangi birini etkileyebilir.
Uyuşma
Ulusal Sağlık Enstitüleri, brakiyal pleksopatinin veya brakiyal pleksus disfonksiyonunun, omuzda, kolda veya elinizde uyuşukluğa neden olabilir. Bu, bu alanların brakial sinirlerinin doğrudan yaralanması, germe yaralanmaları, sinirler üzerinde baskıya neden olan tümörler veya radyasyon tedavisinin zarar görmesi nedeniyle olabilir.
Ciddi durumlarda, tam bir duyu kaybı oluşabilir. Bu durum, azalmış ağrı tespiti nedeniyle fark edilmeden etkilenen bölgeye tekrarlayan yaralanma gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Anormal Duygu
Sinirlerin sağladığı bölgeler boyunca karıncalanma veya yanma gibi anormal duygular Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, başta kol ve el olmak üzere brakiyal pleksusun nöropatisini gösterebilir. Parestezi, genellikle "iğneler ve iğneler" hissi olarak tanımlanan bu hisleri belirtmek için kullanılan tıbbi bir terimdir.
Zayıflık
Kol ve el kaslarına yetersiz sinir beslenmesi kasla sonuçlanabilir zayıflık. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, brakiyal pleksus nöropatisinin, el bileğini kaldırma veya geriye doğru uzatma kabiliyeti gibi kas zayıflığı olarak gösterebileceği yolları listeler.
Ellerde zayıflık, brakiyal pleksus nöropatisinin de bir göstergesidir. MayoClinic.com, bazı durumlarda, bireyin parmakları kullanabileceğini ancak kol kaslarını kullanamayabileceğini belirtti. Şiddetli veya uzun süreli vakalarda, kısmi veya tam kol felci oluşabilir.
Horner Sendromu
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, brakiyal pleksus nöropatisi vakalarında ortaya çıkabilecek olası semptomlar arasında Horner sendromunu listeler. Horner sendromu nadirdir. Sempatik sinir sinyallerinin yüze kesilmesinden kaynaklanır ve brakiyal pleksusun sinirlerinin yaralanmasından kaynaklanabilir. Horner sendromu, göz bebeğinin daralması, göz kapağı sarkması ve etkilenen yüz tarafında ter eksikliği gibi belirtilerle kendini gösterir.
, , ] ]