| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

Düşük Kortizol Düzeylerinin Etkileri Nelerdir

Kortizol, vücudun birçok farklı organ ve sistemindeki reaksiyonları etkileyerek vücudun uyanık kalmasına ve strese yanıt vermesine yardımcı olan bir hormondur. Uzun süreli stresin neden olduğu yüksek kortizol seviyeleri, yüksek tansiyondan kilo alımına ve erken yaşlanmaya kadar çeşitli sağlık sorunları yaratır. Ancak kortizol seviyeleri çok düşük olduğunda ne olur?

Kortizol ve Adrenal Bezlerin Rolü

Adrenal bezler (böbreklerin hemen üstünde bulunur) birkaç önemli hormon üretir - epinefrin, norepinefrin, gonadocorticoids (östrojen ve androjen) ve glukokortikoidler adı verilen bir hormon grubu. Kortizol, glukokortikoidlerden biridir. Kortizol, kan basıncının ve kardiyovasküler fonksiyonun korunmasına yardımcı olur. İltihabi cevabı yavaşlatır ve dengeli metabolizma için gerekli önemli bir unsurdur. Başlıca rolü, vücudun duygusal veya fiziksel stresle başa çıkmak için uygun enerji seviyesini sürdürmesine yardımcı olmaktır.

Düşük Kortizol Düzeylerinin Etkileri

Yetersiz miktarda kortizol metabolizmayı bozar ve düşük kan şekeri ile sonuçlanır ve karaciğerde depolanan ve hızla enerji için gerekli glikoza dönüştürülebilen bir glikojen eksikliği. Kortizol eksikliği ayrıca kan basıncında düşüşe neden olur ve bu da kalp çıkışını azaltır. Deride hiperpigmentasyon adı verilen bir renk değişikliği, kortizolde bir azalma, deri pigmentasyonundan sorumlu melanosit hücrelerini aktive eden diğer hormonlarda bir artışı uyardığı için ortaya çıkabilir. Düşük kortizolün genel etkisi, zayıflık, dehidrasyon ve enfeksiyon, travma ve stres ile mücadelede azalan yetenektir. Bu konular genellikle aşırı stres veya travma dönemlerinde fark edilir. Ek olarak, aşırı terleme nedeniyle enfeksiyon, cerrahi veya sodyum kaybı, dengesizlikleri adrenal kriz seviyesine yükseltir.

Düşük Kortizol ile İlişkili Belirtiler

Erken belirtiler geneldir ve diğerleriyle kolayca karışabilir özellikle yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi ve ortostatik hipotansiyon bozuklukları (ayakta dururken düşük kan basıncı). Bulantı, kusma ve diyare sıklıkla soğuk sıcaklıklara tolerans gösterememesinin yanı sıra sıklıkla mevcuttur. Tedavi edilmeden bırakıldığında semptomlar kas zayıflığı, kilo kaybı, dehidratasyon, hipotansiyon, sinirlilik ve depresyona doğru ilerler. Sonuçta, karın, sırt veya bacaklardaki ağrı, periferik kan damarlarının çökmesi ve aşırı zayıflık, adrenal krizi gösterir.

Düşük Kortizol Nedenleri

Başlıca nedenleri, adrenal bezlerin sonuçta atrofisini içerir. bir tümör, hücrelerin ölmesine veya otoimmün bir tepkiye neden olan iltihaplanma. Bazı ilaçlar kortizol sentezini engelleyebilir. Ayrıca adrenal bezin polyendokrin eksikliği sendromu ve Addison hastalığı olarak adlandırılan ender endokrin bir hastalık gibi yeterince kortizol üretme yeteneğini etkileyen hastalıklar da vardır.

Tedavi

Kortizol seviyelerini doğrulamak için kan testleri yapılmalıdır ve kortizol salınımını uyaran diğer hormonlar. Tedavi, kortizolün (hidrokortizon veya prednizonun) yerini almak ve kandaki kortizol seviyesinden etkilenen sodyum ve potasyum gibi diğer elementlerin dengesizliklerini düzeltmek için ilaçtan oluşur. Ek olarak, doktor kortizol üretimini etkileyebilecek diğer koşulları veya hastalıkları da tarayacaktır. Eğer bulunursa, bunların tedavi edilmesi gerekir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com