|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Erken Çocukluk Gelişimi Tanımı

Erken çocukluk, doğumdan 8 yaşına kadar uzanır. Bu, bir çocuk hayatının geri kalanında kullanacağı fiziksel ve zihinsel becerileri kazandığından, kritik bir değişim ve gelişme zamanıdır. Harvard Üniversitesi'nde Gelişen Çocuk Merkezi, beyin gelişimini bir evin mimarisiyle karşılaştırır: Bu erken çocukluk döneminde güçlü bir temel oluşturmak, gelecekte sağlam bir yapı sağlanmasına yardımcı olur.

Bilişsel Gelişim

Çocuk psikoloğu Jean Piaget, çocukların neden yetişkinlerden farklı öğrendiklerini açıklamak için bilişsel öğrenme teorisi geliştirdi. Teorisi yaşam evrelerine ayrılmıştır. İki yıla yayılan en erken aşamaya sensorimotor faz denir. Bu aşama, sansasyon ve hareket yoluyla öğrenme ile karakterizedir. Preoperasyon aşaması 2 ila 7 yaşları arasındadır. Bu aşamadaki çocuklar, kendilerini yönlendirmenin yanı sıra çok yaratıcıdırlar. Bir çocuk somut aşamaya girdiğinde, birinci sınıftan erken ergenliğe kadar süren bir başkasıyla, başkalarının mutlaka aynı şeyi görmediğini ve gerekçelendirme becerilerinin geliştiğini öğrenir.

Dil Gelişimi

Dil gelişimi sadece zihinsel gelişime değil, aynı zamanda dil ve ses telleri dahil olmak üzere konuşma mekanizmalarının fiziksel gelişimine de bağlıdır. Maruz kalma ve etkileşim dil edinimi için çok önemlidir. Dil ile konuşan ve onlarla konuşan çocuklar, konuşmayanlardan daha hızlı ve daha verimli bir dil edinir. Erken Eğitim ve Ebeveynlik Takasevine göre, “6 ya da 7 yaşına gelmeden bir dile maruz kalmazlarsa, çocukların hiçbir zaman bir dil edinemediğine dair güçlü kanıtlar var.”

Fiziksel Gelişim

Mayo Clinic'in Bebek ve Çocuk Sağlığı departmanına göre, çocuklar doğumdan 2 yaşına kadar hızla büyürler, ortalama bebek doğum ağırlığını 5 ila 6 ay kadar ikiye katlar. Büyüme daha sonra ortalama olarak 2,5 inç yüksekliğe ve 5 ila 7 lbs yavaşlar. yılda kilo. Bedenleri ve beyinleri geliştikçe, kaba ve ince motor becerileri gelişerek çocukların daha karmaşık ve karmaşık görevleri tamamlamasını sağlar. Tipik olarak, bir çocuğun aktivite düzeyi 3 ila 5 yaş arasında en yüksek seviyededir.

Psikososyal Gelişim

Psikolojik ve sosyal gelişim birbirine bağlıdır. Psikanalist Erik Erikson, yaşam boyunca meydana gelen temel çatışmalardan oluşan çeşitli psikososyal aşamaları tanımladı. 2 yıla kadar uzanan ilk aşama, güven gelişimi ile karakterizedir; Bir bebek, bakıcısının ihtiyaçlarına cevap vermesine dayanarak çevresine güvenip güvenemeyeceğini öğrenir. Yürümeye başlayan yıllarda meydana gelen bir sonraki aşama, tuvalet eğitimine dayanır. Çocuklar tuvalet başarısı veya utanç duygusu ile özerklik duygusu geliştirir ve tuvalet arızasından şüphelenirler. Bağımsızlık, 3 ila 6 yaşları arasındaki lokomotor aşamasının çok önemli bir yönüdür. Bu süre zarfında çocuklar inisiyatif geliştirir ancak çok iddialılarsa suçluluk duygusu yaşayabilirler.

Duygusal Gelişim

2 yaşına geldiğinde, çoğu çocuk gurur ve utanç dahil olmak üzere kendi kendine duyarlı duyguları yaşar. Yürümeye başlayan yıllar sık sık öfke nöbetleri ile işaretlenir, çünkü o yaştaki çocuklar duyguları üzerinde tam kontrole sahip değildir. Çocuklar olgunlaştıkça, olumsuz duygularla baş etmenin daha etkili yollarını geliştirirler.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]