Nişasta, uzun glikoz molekül zincirlerinden oluşan bir polisakarittir. Düz polisakarit zincirleri amiloz olarak bilinirken, çoklu dallara sahip zincirlere amilopektin adı verilir. Nişasta yüksek gıdalar patates, tahıl gevrekleri, tahıllar, ekmekler, kuru fasulye, bezelye ve mısırdır. Erişte ve makarna da nişasta içerir. Nişastalı olmayan yiyeceklerin vücut ağırlığına göre yüzde oranı düşük kompleks karbonhidrattır.
Sığır eti gibi etler nişasta içermez. Sığır eti protein ve yağdan oluşur. Amino asitler protein için yapı taşları sağlar. "Yemek ve Yemek Yapma" ya göre, sığır eti içindeki yağın yaklaşık yüzde 50'si en az sağlıklı yağ olan doymuş yağ asitleri biçiminde gelir.
Kanatlı
Kanatlılar ayrıca bir et içerir. amino asitler ve yağ, nişasta değil. Tavuk, sığır etinden daha fazla çoklu doymamış yağ içerir, bu da tavuğu da sığır etinden daha sağlıklı bir gıda seçeneği haline getirir. Daha koyu, kırmızı renkli balıklar somon gibi beyaz balıklardan daha fazla yağ içerir. Bununla birlikte, somondaki yağ, sağlıklı bir yağ olan omega 3 yağ asididir.
Yumurta
Yumurtalar nişastalı olmayan bir gıdadır. Onlar protein demetidir. Beyazlar saf proteindir, yumurta sarısı ise bir miktar kolesterol içerir. Kızartılmış, haşlanmış, haşlanmış veya karıştırılmış olarak servis edilebilir.
Süt
Süt, düşük nişastalı bir besindir. Protein, yağ ve laktoz gibi şekerlerden oluşur. Laktoz intoleransı olan insanlar sütü sindirmekte zorlanırlar. Yağsız sütün bir kısmı yağdan arındırılmıştır. Süt aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Peynir, Krem ve Tereyağı
Tereyağı, krem ve peynir süt ürünleridir. Bu besinler protein ve yağ içerir, fakat düşük nişasta içeriği içerir. Aynı zamanda iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Peynir ete iyi bir protein alternatifi sunar.
Meyveler
Meyveler büyük miktarda karbonhidrat, vitamin ve antioksidan içerir. Meyve olgunlaştığında, nişastası glikoz ve fruktoz gibi basit şekerlere dönüşür. Yaban mersini, vitaminler ve antioksidanlar içerir, bu da onları sağlıklı davranır.
Bazı Sebzeler
Patatesler ve tahıllar nişasta içerirken, bazı sebzeler nişastalı yiyecekler değildir. Salata yeşillikleri iyi vitamin ve mineral kaynakları sağlar, ancak nişasta içermez. Diğer düşük nişasta sebzeler arasında brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, kereviz ve domates bulunur. Çiğ sebze tüketmek, işlenmiş sebze yemekten daha sağlıklıdır. Ham olanlar daha yüksek besin ve lif içeriğine ve daha az sodyum oranına sahiptir.
, , ] ]