Besinler, büyümeyi teşvik eder, enerji sağlar ve vücut fonksiyonlarını düzenler. Vücudunuz için yapı taşları olarak çalışırlar ve sağlıklarına katkıda bulunurlar. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, vücudun çalışması için 45'ten fazla besini gerektirdiğini söylüyor. Vücudunuzun dayandığı belli başlı besinlerin birçoğu, yediğiniz yiyeceklerden gelir, çünkü vücudunuz hepsini üretemez. Gıdalarda bulunan başlıca besinler karbonhidratları, proteinleri, yağları, vitaminleri, mineralleri ve suyu içerir. Besin bakımından zengin besinler yemek vücudunuzu beslemeye ve ihtiyacınız olan besinleri elde etmenize yardımcı olacaktır.
Baklagiller
En besleyici ve çok yönlü besinler arasında baklagiller vücudunuza birçok fayda sağlar. Baklagiller mercimek, bezelye ve fasulye gibi yiyecekleri içerir. Bu sebze sınıfı, etli tohumları ayıran ve üreten tohumlu bitkilerden büyür. Baklagiller, düşük glisemik indeksli karbonhidratlar, esansiyel yağ asitleri, folat, magnezyum, potasyum, lif, flavonoidler ve fitosteroller dahil olmak üzere diğer temel besinlerin yanı sıra zengin besin kaynakları içerir. Linus Pauling Institute, baklagillerin, genellikle yüksek doymuş yağlar içeren diyet hayvansal proteinlerin yerini alabilecek besleyici bir protein kaynağı sağladığını söylüyor.
Kepekli Tahıllar
Kepekli tahıllar, birçok besini sağlar. vücudun ihtiyacı var. Kepekli tahılların örnekleri arasında yulaf ezmesi, mısır, kahverengi pirinç, teff ve kabuklu arpa bulunmaktadır. Doğal olarak oluşan besinleri ve tahıl tohumlarının temel kısımlarını içerirler. Kepekli tahıllar iyi bir B vitamini, diyet lifi, demir, magnezyum ve selenyum kaynağıdır. Birçok çalışma, rafine tahıllar yerine tam tahıl yemenin hastalık riskini azalttığını göstermiştir. Harvard Halk Sağlığı Okulu, kepekli tahılların kilo yönetimine yardımcı olabileceğini ve kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon ve diyabet riskini azaltabileceğini söylüyor. Bireysel tercihleri karşılamak için birçok çeşitte, tam tahıllar hem besleyici açıdan zengin hem de lezzetlidir.
Karpuzu
Sık sık, besin yararları için süper meyve olarak adlandırılan meyveler, antioksidanların ve besinlerin güç kaynağıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, meyvelerin hem Avrupa hem de ABD'de kökene sahip olduğunu söylemektedir. Bu parlak ve canlı renkli meyveler birçok çeşit ve dokuda gelir. Berry çeşitleri kuş üzümü, acai meyveleri, ahududu, yaban mersini, yaban mersini ve çilekdir. Bol miktarda vitamin, mineral, diyet lifi ve fitokimyasallara sahiptir, bu da hastalığa karşı korunmaya yardımcı olur. Meyvelerde bulunan en zengin besinlerden bazıları C vitamini, potasyum ve lifi içerir. Pek çok meyve çeşidi düşük kalorilidir ve tattan turtaya kadar tatlıdır.
, , ] ]