Diyet, özellikle laringofaringeal reflü (LPR) şeklinde olduğunda, asit reflü kontrolünün ayrılmaz bir parçasıdır. Bu durum ortaya çıktığında, üst özofageal sfinkteriniz düzgün bir şekilde işlev görür ve sindirim sürecine yardımcı olması gereken asit boğazın ve gırtlakın arkasındaki hassas dokuya ve muhtemelen burun hava yolunuza geri gider. Doğru diyetle ve potansiyel olarak zararlı yiyeceklerden kaçınarak, LPR'nin oluşmasını önleyebilmelisiniz.
Diyet Temelleri
Gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH) aksine, LPR'den muzdarip çoğu insan mide ekşimesi yaşamaz. Bununla birlikte, genel diyet ilkeleri asitli, yüksek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız gerektiği için benzerdir. Yüksek yağlı ve yağlı yiyecekler asit salgısını artırabilir, özofagus fonksiyonunu azaltabilir veya midenin boşalma yeteneğini yavaşlatabilir, asitli ve baharatlı yiyecekler özofageal astarınızı tahriş edebilir.
Akşam yemeğinizi en az iki ila üç saat önce yemelisiniz. uzanıp akşam yemeğinden sonra atıştırmayınız. Eğer yatmadan hemen önce yemek yiyorsanız, mide yemeğinizi sindirmenize yardımcı olmak için mide büyük miktarda asit ürettiğinden reflü problemleri ortaya çıkabilir. Yattığınızda, kullanılmayan asit genellikle yemek borusuna geri döner. Reflü gelişme şansını artıran ağır, büyük öğünlerden kaçınmaya çalışın. Daha küçük öğünlerde daha fazla yemek yiyorsanız, mideniz uygun bir sindirim için yeterli alana sahip olacaktır.
Ne Yenir ve Ne Kaçınmalı
LPR'den muzdaripseniz süt ve /veya süt ürünlerinin tüketilmesi yeterlidir yüzde 1 ila 2 oranında az yağlı süt maddeleri, yağsız yoğurt, beyaz veya keçi peyniri veya yağsız krem peynir ve ekşi krem olduğu sürece. Çikolatalı süt ve tam yağlı sütden kaçınmak istersiniz.
Düşük yağlı ekmek ve tahıllara sahip olabilirsiniz, ancak yüksek yağlı veya tam yağlı süt içeriğine sahip olanlardan uzak durmaya çalışın. Yağlı yiyecekler diyetinizin büyük bir bölümünü içermemelidir, ancak karmaşık karbonhidratlarda yüksek miktarda yiyecek tüketmek LPR'yi önlemenize yardımcı olacaktır. Ekmekler ve makarnalar midenizdeki aside bağlanır, bu da yemek borunuza daha az asit desteği sağlar.
Kaçınılması gereken sebze listenizde kremalı veya kızartılmış sebzeler, çiğ soğan ve domates bulunmalıdır. LPR'nizi olumsuz yönde etkilemeyecek sebzeler arasında fırında patates, brokoli, havuç, yeşil fasulye ve bezelye sayılabilir. Elma, muz, çilek, kavun, şeftali ve armut gibi meyveler LPR diyeti için iyi bir seçenektir, ancak gerçek meyve formunda veya meyve sularında olsun, greyfurt, kivi, limon, portakal ve ananas gibi narenciye meyvelerinden kaçınmak istersiniz.>
Narenciye sularının yanı sıra, alkolden, soda ve çay gibi gazlı içeceklerden ve kahveden (normal veya kafeinsiz) uzak durmaya çalışmalısınız. Narenciye suları ve su içerken geri akışınızı tahriş etmeniz konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Bazı baharatlar geri akışınızın etkili olmasına neden olabilir ve alt özofagus sfinkter kasınızı zayıflatabilir. Bunlara köri, sarımsak, sıcak hardal, biber (özellikle biberli ve sıcak) ve sirke dahildir. Nane ve nane kokusundan da kaçınmak istersiniz.
Etler ve Tatlılar
LPR'den muzdarip iseniz et ve et yerine yemeyi bırakmak zorunda değilsiniz, ancak diyetinizin tavuk gibi (ciltsiz) maddelerden oluştuğundan emin olun ), ekstra yağsız kıyma, balık, London broil, hindi ve diğer az yağlı etler. Domuz pastırması, tavuk yağı ve derisi, sosis, baharatlı soğuk etler ve diğer yağlı etler teşekkür listenizde olmalı.
Kendinizi tatlılardan mahrum bırakmanıza gerek yokken, tüketmediğinizden emin olun çok miktarda yağ ve /veya yağ ile yapılan çikolata veya tatlılar. Patates cipsi, yağsız kurabiye ve yağ içermeyen veya yağ içeriği porsiyon başına 3 g'a eşit veya daha az olan herhangi bir madde pişirmiş olabilirsiniz.