Düzgün bakımı yapılmazsa, enfekte olmuş yaralar sorun yaratabilir. Sürekli inflamasyon, selülit, kangren veya hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle enfeksiyon belirtilerini bilmek ve yaranızı etkili bir şekilde emmeyi öğrenmek önemlidir. Doğru miktarda su arıtması enfeksiyonu azaltır ve daha hızlı ısıtmayı sağlar.
Yaralı bölgeyi ılık suyla 20 dakikada 20 dakika bekletmek için temiz bir lavabo veya küçük bir su havzası kullanın. About Kids Health'e göre, havza yerine her gün aynı süre boyunca ılık bir ıslak yıkama bezi kullanılabilir.
Enfekte yaraya sıcak bir tuzlu su çözeltisi uygulayın. Herhangi bir irin veya gevşek dokunun alanını boşaltın. Solüsyon, litre su başına iki çay kaşığı tuz içermelidir. Solüsyonu uygulamadan önce yaranın sulanması gerektiğinde doktorunuzdan şırınga isteyin.
Yarayı suyla temizleyin ve yara iyileşene kadar günde bir kez bandajı değiştirin. Yara kapandıktan sonra, kızartılmış bölgeye günde en az üç kez 20 dakika boyunca bir ısıtma yastığı ya da ılık bir bez uygulayın. Dikişli yaraları ıslatmaktan kaçının. Sütürler sabun ve suyla hafifçe yıkanabilir, ancak uzun süreli neme izin vermeden önce dikişler çıkana kadar bekleyin.
Yaranın ıslanmasına rağmen iyileşmediğinin belirtilerine dikkat edin. Family Doctor.org, yaranın çıkmayacak kiri varsa, acil tedavi aramanızı önerir; koyu, kremsi grimsi bir sıvıyı akıtır; kırmızı çizgilerle çevrilidir; ya da 100 dereceden fazla ateş vermeye başladınız. Ayrıca, yaranın etrafındaki bölge uyuşmazsa bir doktor tavsiyesi alın.
İpucu
Enfekte olmuş yaraların tedavisi doktorunuz tarafından verilen antibiyotiklerle birlikte kullanılmalıdır. Tüm yaralar ciddiyete ve vücut konumuna bağlı olarak farklı iyileşir. İyileşme süresi tahmini için doktorunuza danışın.
Uyarılar
Etkilenen yaranız derinse ve beş yıl içinde tetanoz çekmediyseniz, yaralanmayı kendi başınıza tedavi etmeden önce doktorunuza danışın.
Gerekenler
temiz lavabo veya küçük leğenler
yıkama bezi
su
kaşık
tuz
, , ] ]