Piridoksin olarak da bilinen B-6 Vitamini, yağların, karbonhidratların ve proteinlerin parçalanmasında önemlidir. İşlevleri ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini, cilt ve sinirlerin korunmasını ve hormon üretimini içerir. Kobalamin olarak da adlandırılan B-12 Vitamini, kan oluşumuna yardımcı olur ve ayrıca sağlıklı bir sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. Bu vitamin aynı zamanda bazı anemi tiplerinin önlenmesinde veya yönetilmesinde de esastır.
Eksiklik Komplikasyonları
B-6 vitamini eksikliği cilt hastalıklarına, konfüzyona, uykusuzluğa ve sinir sisteminin bozulmasına neden olabilir. B-6 vitamini eksikliği alkollülerde yaygındır, ancak aksi takdirde nadir görülür.
Ulusal Beslenme Destekleri Enstitüsü'nün Ulusal Enstitüleri'ne göre, B-12 vitamini eksikliği ağız tahrişine, zararlı anemiye ve beyin hasarına neden olabilir . Ancak bu eksiklik nadirdir, çünkü vücut birkaç yıl boyunca B-12 vitaminini saklayabilir. Vücut, B-12 vitaminini bağırsak kanalından ememiyorsa, zararlı anemi oluşabilir. Yiyecek veya takviyeler yoluyla uygun miktarlarda almayan sebzeler de B-12 eksikliği yaşayabilir.
Vitamin B-12 Kaynaklar
B-12 Vitamini hayvanlar veya bitkiler tarafından yapılamaz; 12 hayvan ve bitki içeriği, bu vitamini saklama yeteneklerine bağlıdır. Hayvanlar B-12 vitaminini depolamak için daha büyük kapasiteye sahiptir; Bu nedenle, hayvanlar bitkilerden daha fazla B-12 içerir. Buzağının karaciğeri ve balığı, B-12'de özellikle yüksektir. Diğer iyi kaynaklar arasında sığır eti, geyik eti, karides ve somon balığı sayılabilir. Bunlara yosun, bira mayası ve tempeh, miso ve tofu gibi fermente edilmiş yiyecekler dahildir. Bitkiler B-12 vitamini bakımından düşük olduğu için, vejeteryanlara ve veganlara genellikle B-12 takviyesi almaları önerilir.
B-6 Vitaminleri
B-6 Vitamini tipik diyette bol miktarda bulunur. Çoğu yiyecek en az küçük bir miktarına sahiptir, bu nedenle B-6 eksikliği B-12 eksikliğinden daha düşüktür. B-6 içeriği yüksek olan yiyecekler arasında kepekli tahıllar, kepekli tahıllar, karaciğer, muz, yeşil fasulye, havuç, tavuk, yumurta, et, balık, ıspanak, ceviz ve ayçiçeği tohumu bulunur. B-6 vitaminine duyulan ihtiyaç, tüketilen protein miktarına oranla artmaktadır.
Dikkate Alınması Gereken Noktalar
B-6 vitamini içeriği, meyveler konserve edildiğinde veya dondurulduğunda, tahıllar işlendiğinde önemli ölçüde azalır. ve taze et, et yan ürünlerine dönüştürüldüğünde. Bu nedenle, işlenmiş yiyecekler yerine bütün yiyecekleri seçmek ve aşırı pişirmekten kaçınmak önemlidir. Ancak B-6'da yüksek gıdaların çoğu çiğ halde yenmediğinden, bir çözüm yeterli miktarda alım sağlamak için bu vitaminde yüksek miktarda gıda tüketmektir.
B-12 Vitamini iyi durumda koruyabilir. Hayvan kaynaklarından olduğunda çoğu pişirme koşulları. Pişmiş bitki bazlı gıdalarda B-12 vitamininin tutulması tam olarak araştırılmamıştır.
Hedef Koşulları
Belirli koşullara sahip kişiler özellikle bol miktarda B-12 vitamin alımından yarar sağlayabilir. Bu koşullar alkolizm, artrit, astım, kanser, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve lupus içerir. B-6 Vitamini ayrıca kardiyovasküler rahatsızlıkların, sinir sistemi rahatsızlıklarının, cilt rahatsızlıklarının, böbrek taşlarının ve adrenal fonksiyonların önlenmesinde ve yönetiminde önemi arttırmış olabilir.