|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Demans ve Şizofreni Arasındaki Fark Nedir?

Sık sık karışık olmasına rağmen, bunama ve şizofreni, farklı neden ve semptomları olan iki ayrı hastalıktır. Şizofreni genellikle ergenlik döneminde veya genç erişkinlik döneminde ortaya çıkarken, demans sıklıkla yaşlılıkta başlar. Her iki koşul da bilişsel eksikliklerle (düşünce, hafıza ve diğer beyin fonksiyonlarındaki bozukluklar) ilişkili olabilir, ancak şizofrenide bu tür problemler tipik olarak daha az şiddetlidir.

Terminoloji

Bazı karışıklıklardan kaynaklanmış olabilir. 19. yüzyıl bilim insanı tarafından kullanılan terim. E. Fuller Torrey'e göre, “Yaşayan Şizofreni” deki MD, Emil Kraepelin, şimdi “şizofreni” olarak adlandırılan sendroma “demans praecox” ismini vermiştir.

Şizofreni, “pozitif” ve “negatif” semptomlarla belirgin, kronik, psikiyatrik bir hastalıktır. Halüsinasyonlar ve sanrılar gibi olumlu semptomlar, olmaması gereken değil, olması gereken gerçekliğin çarpıtılmasıdır. Apati ve sosyal yoksunluk da dahil olmak üzere olumsuz belirtiler, bulunması gereken ancak olmayan özellikleri temsil eder.

Demans

Demans, bir hastalığın veya maddenin doğrudan fizyolojik sonucu olarak ortaya çıkan çoklu bilişsel problemlerle karakterize edilir. Zihinsel Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı, Dördüncü Baskı'ya (DSM-IV) göre, Alzheimer hastalığından demans insidansı yaşla, özellikle 75 yaşından sonra artmaktadır. Bununla birlikte, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü, bellekteki bir miktar düşüşün yaşlanma sürecinin normal bir parçası olabileceğini belirtiyor; Beklenen bu gerileme demans değildir.

Alzheimer’in demansı, kafa travması, Parkinson hastalığı ve Huntington hastalığı gibi çeşitli hastalık ve koşullardan kaynaklanabilir. Ayrıca, maddelerin kullanımı veya kötüye kullanılmasıyla da uyarılabilir. Şizofreni belirli bir tıbbi durum veya maddeden kaynaklanmaz.

Tedavi

Nöroleptikler (antipsikotik ilaçlar) hem şizofrenide hem de demansta kullanılır. Şizofreni hastaları için ilaçlar paranoya, sesler ve diğer semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Demans hastaları için antipsikotikler saldırganlığı veya deliryumu sakinleştirmek için kullanılabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır