Doktorunuz, akciğerinizde veya üzerinde kalsiyum birikmesi olabileceğine inanmaktadır. Ayrıca “pulmoner kalsifikasyon” terimini de kullanabilir. Akciğerdeki kalsiyum birikimleri genellikle iyi huyluyken (kanserli olmayan), habis olabilir. Kalsiyum birikimleri hem kanseri önlemek için hem de kalsifikasyona neden olan koşulların birçoğunun da ciddi olması nedeniyle izlenmelidir.
Kalsiyum Depozitoları Nedir?
Kalsiyum depozitleri, herhangi bir yerde birikebilen küçük kalsiyum birikimleridir. vucüdun. Bunlar kemik mahmuzları, böbrek ve safra taşları ve omuzda tendonit oluşturur. Birçok kalsiyum birikimi tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaz (hatta vücudunuza tekrar emilebilirler). Bununla birlikte, akciğerlerde, bunların oluşmasına neden olan ciddi bir altta yatan durumun bir işareti olabilirler.
Akciğerlerde Kalsiyum Kalıntısı Belirtileri
Belirtiler nefes almada zorluk çekmeyi içerir (özellikle sonra normal soğuk algınlığı, normalden hızlı nefes alma (tachypnea), hışıltı, 'sıkı' ve kuru sesler veren bir öksürük, iştahsızlık ve siyanoz kaybı (yüz derisinde veya dudaklarında mavimsi bir renk). br> Kalsiyum Depozitinin Teşhisi
Akciğerlerdeki kalsiyum birikintilerinin çoğu kazayla keşfedilir (genellikle başka nedenlerle yapılan bir göğüs röntgeni sırasında). Bir BT taraması, tortu tespitinde MRG'den daha iyidir. Muhtemelen göğüs radyografisi, bilgisayarlı tomografik taramalar ve kemik sintigrafisi gibi çeşitli görüntüleme testlerine de ihtiyacınız olabilir. Bir biyopsi de gerekli olabilir.
Kalsiyum Kalıntısına Ne Sebep Ediyor?
Birçok şey akciğerlerde oluşan bir kalsiyum birikimine katkıda bulunabilir. Enfeksiyonlar (kronik bronşit ve zatürree), tüberküloz, önceki akciğer hasarları, histoplazmoz (mantar enfeksiyonu), uzun süre asbest maruziyeti ve kronik böbrek hastalığı (kanda yüksek düzeyde kalsiyum oluşturabilir) olası nedenlerdir.
Diğer Faktörler
Diğer faktörler endokrin bezi problemleri (vücudunuzun kalsiyum işlemede zorlandığı yerlerde), hiperkalsemi (kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri), artmış alkalen fosfataz aktivitesi, aktif anjiyogenez ve sarkoidoz veya amiloidoz gibi nadir hastalıklardır.