Camellia sinensis denilen Asya'ya özgü bir bitkinin yapraklarından yapılan bir çay olan yeşil çay, yiyeceklerde, içeceklerde ve besin takviyelerinde bir bileşen olarak kullanılır. Yeşil çayın sağlığı teşvik eden en büyük yararları, epigallocatechin veya EGCG gibi antioksidan bileşenlerden gelir. Yeşil çay üzerine yapılan araştırmalar hipotansif bireylerde zihinsel uyanıklık, riskleri ve belirli kanser türlerinin ilerlemesini ve kan basıncını arttırmayı içeren bazı etkileri göstermektedir. Diyet takviyelerinin kullanımı, kullanımdan önce bir bireyin doktoruyla görüşülmelidir.
Yan Etkileri
Yeşil çayın kullanımı bulantı, kusma, gaz ve ishale neden olabilir; hem de uyumakta zorluk, baş dönmesi, sinirlilik ve kafa karışıklığı gibi merkezi sinir sistemi yan etkileri. Yüksek dozda yeşil çay, kullanıcılarda yan etkilere neden olabilir. Yeşil çay içeren diyet takviyeleri her zaman ürün etiketlerinde belirtildiği gibi alınmalıdır.
İlaç ve Besin Maddeleri ile Etkileşim
Yeşil çaydaki kafein ters yan etkilere neden olabilir. Yeşil çay ile negatif etkileşime sahip olan yaygın ilaçlar arasında, amfetaminler, anti-diyabetikler, doğum kontrolü, östrojenler, kan incelticiler, kan basıncı ilaçları, kinolon antibiyotikler ve karaciğere zarar verdiği bilinen ilaçlar bulunur. Kafein veya guarana ve acı portakal gibi diğer merkezi sinir sistemi stimüle edici bileşenleri içeren diyet takviyeleri veya gıda ürünleri yeşil çay ile sınırlandırılmalıdır. Gıda ve folik asit metabolizmasının demir emilimi de yeşil çay diyet desteklerinden etkilenebilir.
Tıbbi Koşullarla Etkileşimler
Besin takviyelerinin bazen tıbbi durum semptomlarını azalttığı düşünülmekle birlikte, bazı koşulları kötüleştirebilir. iyi. Anemi, yüksek tansiyon ve diğer kardiyovasküler durumlar, diyabet, osteoporoz, pıhtılaşma bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve karaciğer bozuklukları olanlar, kendi sağlıklarına ilişkin yeşil çay diyet takviyelerinin risklerini ve yararlarını tartışmalıdır.
, , ] ]