Muhtemelen yaşamınız boyunca bir veya daha fazla kabızlık kabini yaşayacaksınız. Bu durumun olası nedenlerinden bazıları, düşük lifli bir diyet, yeterince su içmemesi, antasitler, stres ya da irritabl barsak sendromu gibi bir sağlık sorunudur. Probiyotik almak gibi doğal çözümler çok ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağlayabilir. Bununla birlikte, sık sık kabızlık çekiyorsanız, doktorunuza danışın.
Kanıt
Probiyotikler bağırsaklarınızı sağlıklı tutan ve çeşitli sağlık sorunlarını tedavi edebilen sağlıklı bakterilerdir. İtalyan araştırmacılardan oluşan bir ekip, Eylül 2010'da “Klinik Gastroenteroloji Dergisi” nde yayınlanan bir araştırmada, bir İtalyan araştırmacı ekibi, probiyotik Lactobacillus paracasei suşu ile zenginleştirilmiş enginarların, kabızlığın tedavisinde, abdominal distansiyonun azaltılmasında ve eksik kalmama hissine yardımcı olduğunu keşfetti.
Ancak, çalışma sonuçları karışık. Örneğin, “Pediatri” dergisinin Haziran 2011 sayısındaki bir çalışmada, probiyotiklerin kabızlığı olan çocuklarda dışkı sıklığını arttırdığı, ancak kontrol ürününden daha etkili olmadığı bulundu. Ancak araştırmacılar, çalışmalardaki başarısızlığın, probiyotiklerin alındığı sürenin uzunluğundan kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar. Ayrıca, onlarca tür ve probiyotik türü olduğunu ve vücut üzerinde farklı etkilerinin bulunduğunu belirtmek önemlidir. Bazı türlerin ve suşların kabızlığın tedavisinde diğerlerinden daha yararlı olması muhtemeldir.
Dozaj
Yoğurt, kefir gibi fermente edilmiş yiyeceklerden veya ek formda probiyotikler alabilirsiniz. Kayıtlı bir diyetisyen ve “Tam AZ Beslenme Ansiklopedisi” nin yazarı Leslie Beck'e göre, yetişkinler için tipik günlük probiyotik dozu, üç ila dört bölünmüş dozda alınan 1 ila 10 milyar canlı organizma arasındadır. -yetişkin dozunun yarısına çeyrek var. Bununla birlikte, çocuğunuza tıbbi bir sorunu tedavi etmesi için çocuğunuza probiyotik vermeden önce doktorunuzun tavsiyesini alın.
Önlemler
Probiyotikler genellikle güvenlidir ancak sindirim gazının artmasına ve şişkinliğe ya da şişkinliğe neden olabilir. Bu belirtiler genellikle vücudunuz probiyotiklere daha fazla alıştıkça geçer. Pankreatit gibi tıbbi bir durumunuz varsa veya HIV gibi immünosupresif bir hastalığınız varsa kabızlık için probiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışın.
, , ] ]