Kahve, insan vücudunu çeşitli şekillerde etkiler. Neredeyse herkes çok fazla kahve içtiğinizde oluşabilecek sarsıntılara ve endişelere aşinadır ve sabahları java dozlarını kaçırırlarsa birçok insan baş ağrısı veya yorgunluk hissi yaşar. Bunlar nispeten küçük problemlerdir ve genellikle kısa vadelidir. Ancak kahve aynı zamanda vücudun insüline nasıl tepki verdiğini de etkileyebilir ve bu daha ciddi olabilir.
Kan Şekeri Hakkında
Kan şekeri çok düşükse, hipogliseminiz olur ve sersemlik belirtileri ortaya çıkabilir , Diyabetik Bakım Hizmetlerine göre terleme ve baş ağrısı. Ancak hiperglisemi veya yüksek kan şekeri de sorunlara neden olabilir. Vücut insülin salgılayarak kan şekerini optimum aralıkta tutmaya çalışır. Bir öğün yediğinizde, yiyecek sindirilirken kan şekeri yükselir ve pankreas kan şekeri tekrar düşürmek için insülin salgılar. Sonra kan şekeri geri gelirken, vücut insülin salgılamasını durdurur; Olmazsa, kan şekeri çok düşük olabilir. Bu sabit tahterevalli süreç, hem insülinin uygun zamanda ve doğru miktarda salgılanmasına hem de vücudun insüline yanıt verme yeteneğine bağlıdır. Masaldan alıntı yapmak için, vücut kan şekerini çok yüksek değil, çok düşük değil, sadece doğru tutmak için insülin kullanır. Tip 2 diyabet hastaları, insülin salgılaması ya da daha yüksek kan şekerlerine cevap verememesi; bu son durum insülin direnci olarak bilinir ve kahvenin resme girdiği yer orasıdır.
Kafein ve İnsülin Direnci
Kafeinli kahve sadece bir meşrubattan daha fazlasıdır; kafein bir ilaçtır. Kafeinin, vücudun insülin duyarlılığı denilen insülin cevabını etkilediği gösterilmiştir. Şubat 2002 tarihli “Diyabet Bakımı” konulu bir araştırmada, kafeinin sağlıklı erkek gönüllülerdeki insülin duyarlılığını plaseboya kıyasla yüzde 15 azalttığı bulundu. Mayıs 2008'de “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” nde yayımlanan başka bir çalışmada, Moisey ve arkadaşları, kafeinli kahvenin sağlıklı erkeklerde insülin duyarlılığını önemli ölçüde bozurken, kafeinsiz kahvenin de aynı etkiye sahip olmadığını tespit etti.
Moisey grubu ayrıca, kafein ve kafeinli kahvenin insülin direnci söz konusu olduğunda aynı etkilere sahip olup olmadıklarına bakmak istedi ve orta dereceli kahve alımının insanları tip 2 diyabete karşı koruduğunu gösteren başka bir araştırmaya işaret etti. Araştırmacılar, saf kafein ve kafeinli kahvenin kan şekerinde bir artışa neden olmasına rağmen, etkinin kahve için daha az olduğunu bulmuşlardır. Bu, kahvenin tip 2 diyabet söz konusu olduğunda koruyucu etkisinin kahvenin diğer bileşiklerinden kaynaklanması gerektiğini öne sürdüklerini söylüyorlar.
Bottom Line
Peki, kahve aslında insülin direncine neden oluyor mu? Bu noktada cevap belki gibi görünüyor. Kafeinli kahvenin insülin üzerinde bir etkisi olabilir; tek başına kafein kesinlikle insülin duyarlılığını azaltır. Özellikle araştırma sonuçları ışığında, insülin direnci ve kahve ile ilgili sorularınız varsa, bunları nitelikli bir sağlık uzmanıyla görüşmek akıllıca olacaktır.