Dünya çapında milyonlarca insan için temel bir içecek olan kahve, sabahları göze açıcı ve öğleden sonra ya da gece geç saatlerde toplanıp toplanamaz. Ancak, kahveden hissedeceğiniz enerjinin uyanıklığı ve patlaması, çeşitli şekillerde ortaya çıkan endişe ile sonuçlanabilir. Kahveye bağlı endişe arasındaki bağlantı, ara sıra kahve içen veya gerçek bir "javaholic" olup olmadığınızı incelemek için çok önemli bir konudur.
Kafein
Sağlam lezzet ve sıcaklığın tadını çıkarırken kahve, vücudunuz ayrıca kahvenin hem enerji artırıcı hem de endişe uyandırma özelliklerinden sorumlu olan bir uyarıcı olan kafeinin etkilerini yaşıyor. MedlinePlus Medical Ansiklopedisi'ne göre, 250 miligramlık bir kafein alımı - ya da günde 8 ons üç fincan kahve - çoğu insanda olumsuz etkiler yaratmak için genellikle yeterli değildir. Bu miktarı aştığınızda kafein alımının endişe uyandırıcı bir sorun haline gelebilir.
Kafein İçeriğini Değiştirme
Kahvenin kafein içeriği - ve dolayısıyla kaygı yaratma potansiyeli - duruma bağlı olarak büyük ölçüde değişir tükettiğin kahve türü. Florida Üniversitesi'ne göre, düzenli demlenmiş ve harmanlanmış kahve, 24 ons için ortalama 221 miligram kafein veya 8 ons fincan başına yaklaşık 74 miligram içerir. Bununla birlikte, Fransız kızartması gibi bazı karışımlar 24 ons servis başına yaklaşık 270 miligram içerir ve espresso, her ons başına 80 miligrama kadar bir kuyruklu kafein yumruğu alabilir.
Etkileri
Ağır bir günlük kafein alımı MedlinePlus.com'a göre 600 mg ve üzeri herhangi bir yerde veya 10 onsluk 10 fincan kahve bulunur. Çok miktarda kafeinin endişe üretme olasılığı daha yüksektir. Kahvede kafeinin neden olduğu anksiyete belirtileri arasında sinirlilik, sinirlilik, uykusuzluk, titrek duygular ve düzensiz veya hızlı kalp atışı sayılabilir. Bu semptomlar sıklıkla ilk etkilerden veya kahvenin yıpranma "sarsıntısı" ndan sonra ortaya çıkar ve istenen kahve içme etkilerinden dört ila altı saat sonra sürebilir.
Bağımlılık
Yine başka bir faset kahvenin endişe yaratma kabiliyetinin, içeceğin düzenli tüketiminden kaynaklanan kafeine bağımlı olması kaçınılmazdır. Kahvenin içindeki kafeine bağlandığınızda, kahveyi içmiyorsanız endişe semptomları yaşamanız da muhtemeldir. Beyniniz uyarıcıya alışınca, sabah ya da öğleden sonra kafein ıslahınızı alamadığınızda sisli ve fazla endişeli hissedebilirsiniz.
Kahveden Kaygıyı Önlemek
aşırı kafein tüketilmesinden kaynaklanan endişeleri önlemek için kahve içmeyi tamamen bırakmak. Gün boyunca kahve içmek rutin hale gelmişse, bir veya iki bardak normal kahve içmeyi ve kalan zamanlarda kafeinsiz kahve içmeyi deneyin. Kafeinsiz kahvenin hala eser miktarda kafein içerdiğini unutmayın - ancak bu miktarlar normal kahvelerde alacağınızdan çok daha düşüktür. Ayrıca, kahvenin yerini alacak başka bir sıcak içecek arıyorsanız yeşil çay bir seçenektir, çünkü daha az kafein içerir ve sağlıklı antioksidanlar bakımından da zengindir. Papatya, nane ve ginseng gibi bitkisel çaylar da kahvenin yerini almak ve kafein kaynaklı endişeyi ortadan kaldırmak için potansiyel seçimlerdir.
Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz
Kahve içiyorsanız ve ciddi endişe semptomları yaşıyorsanız baş dönmesi ve panik atak gibi, doktorunuzu en kısa sürede görün. Her ne kadar kafein kaygı uyandırabilse de, altta yatan bir kaygı bozukluğu varlığını da maskeleyebilir.
, , ] ]