| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Beyindeki Glikozun Rolleri

Beyindeki glikozun rollerinin anlaşılması, diyabet gibi metabolik bozuklukları olan kişiler için önemlidir. Beyin büyük miktarda glikoz tükettiğinden, kanda sabit bir kaynak bulundurmak, normal beyin işlevini güvence altına almak için çok önemlidir. Bu nedenle, kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmaların izlenmesi ve yönetilmesi diyabetik bakımın merkezi odaklarıdır.

Glikoz Nedir?

Glikoz kimyasal olarak karbonhidrat olarak sınıflandırılır. Genellikle şeker denilen glikoz vücuttaki her hücre için birincil enerji kaynağıdır. Glikoz, büyük ölçüde yediğimiz gıdalardaki diğer karbonhidratlardan dönüştürülür. Vücut, nihai ürün olarak glikoz ile sonuçlanan enzimleri ve diğer kimyasalları kullanarak bağırsaklardaki karbonhidratları parçalar. Glikoz daha sonra bağırsaklardan emilir ve beyinde ve diğer dokularda kullanılmak üzere kan dolaşımına girer.

Beynin Enerjisi

Beyin, vücutta neredeyse iki kat gerektiren en karmaşık ve enerji gerektiren organdır. diğer tüm organlar kadar enerji. Bunun nedeni beynin nöronlar veya sinir hücreleri bakımından zengin olmasıdır. Bu hücreler, işlev görmesi için özel enzimler ve proteinler oluşturmak için enerji harcarlar. Tüm nöronların birincil işlevi, beyindeki diğer nöronlarla iletişim kurmak için elektrik sinyalleri üretmektir. Bu elektrik sinyallerini üretmek ve iletmek, vücudun toplam enerji tedarikinin yaklaşık yüzde 10'unu kullanır.

Beyin İşlevleri

Vücuttaki glikozun kilit rolü enerji için yakıttır ve beyin tamamen glikozun çalışmasına bağlıdır. normalde. Düşünme, öğrenme ve hafıza gibi beyin fonksiyonları, glikoz seviyelerine ve beynin glikozu ne kadar etkili kullandığına yakından bağlıdır. Glikoz eksikse, nörotransmiterler sentezlenmez ve nöronlar arasındaki iletişim kopar. Yaş ayrıca glikoz kullanımında da rol oynar, çünkü daha yaşlı bir beyin aynı öğrenme ve hafıza görevlerini yerine getirmek için daha genç olandan daha fazla glikoz kullanır. Glikoz o kadar önemlidir ki, hafızada bir saat karbonhidrat bakımından zengin bir öğün yedikten sonra göreceli olarak zayıf hatıraları olan yaşlı insanlarda hafıza fonksiyonu iyileştirilebilir.

Beyin ve Kan Şekeri

Kan şekeri terimi, kanda dolaşan glikoz. Normal bir kişinin kan şekeri, bir yemekten bir veya iki saat sonra desilitre başına 120 miligramın altındadır. Kan şekeri seviyeleri çok düşük veya çok yüksek olduğunda, buna sırasıyla hipoglisemi veya hiperglisemi denir. Hipoglisemi beyin fonksiyonu için enerji kaybına neden olabilir. Bu nedenle düşük şeker seviyelerinin zayıf dikkat ve bilişsel işlevle bağlantısı vardır. Hiperglisemi, kan şekerinin çok yüksek olduğu, ancak şekerin beyne ulaşamadığı diyabetlerin bir sonucu olabilir. Bu nedenle, beyin enerjiye aç ve vücudun hipoglisemisi gibi daha az verimli çalışıyor.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com