|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Yedikten Sonra Suyun Korunması

Gluten buğday, çavdar ve arpada bulunan bir proteindir. Bazen vitamin ve ilaçlarda da bulunur. Gluten intoleransı olarak da bilinen gluten duyarlılığı, yaygın bir sindirim sorunudur. Glüten içeren gıdaları yedikten sonra su tutma durumu yaşarsanız, glüten intoleransı yaşayabilirsiniz. Kesin olarak bilmenin yolu, doktorunuza endişelerinizle danışmaktır.

Arkaplan

Bazı insanlar gluteni uygun şekilde emmezler. Diğerleri, vücutlarında glüteni yok etmeye teşebbüs eden antikorlar üreten anormal bir immün reaksiyonu yaşarlar. Bu, daha şiddetli bir glüten duyarlılığı şeklidir, çünkü tekrarlanan saldırılar ince bağırsaklarınıza zarar verebilir. Gluten duyarlılığı olan kişiler durumlarının ciddiyetine bağlı olarak diyetlerindeki glüteni azaltmalı veya ortadan kaldırmalıdırlar.

Belirtiler

Gluten duyarlılığı belirtileri çok değişkendir. Gluten duyarlılığı olan bazı kişiler hiçbir belirti yaşamaz. Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Toplantısı'na göre, tipik olarak, ishal, yağlı tabureler ve kabızlık gibi şişkinlik ve bağırsak rahatsızlıkları yaşayanlar. Gluten duyarlılığından doğabilecek diğer koşullar arasında ellerinizde ve ayaklarınızdaki yorgunluk, depresyon, anksiyete ve karıncalanma hissleri bulunur. Gluteni zengin yiyecekleri yedikten sonra sürekli su tutması yaşarsanız, doktorunuza görünün.

Su Tutulması

Su tutulması, hücreleriniz arasındaki alanlarda sıvı birikmesine neden olur. Ödem bunun için başka bir kelimedir. Yüzün kabarık hissedebilir veya miden şişmiş hissedebilir. Ayak bilekleriniz veya ayaklarınız şişebilir. Sıvının tutulmasının başka nedenleri olabilir, bu nedenle doğru tanı konması önemlidir. University of Maryland’a göre, gluten, süt ürünleri, soya ve mısır gibi şüpheli alerjenleri ortadan kaldırmak, su tutma semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.

Tanı ve Tedavi

Gluten duyarlılığının her zaman teşhis edilmesi kolay değildir. Doktorunuz belirtilerinizi değerlendirecek ve büyük olasılıkla sizden yiyecek günlüğü tutmanızı isteyecektir. Doktorunuz, glüten duyarlılığını gösterebilecek karakteristik hasar olup olmadığını görmek için bağırsak biyopsisi yapabilir. Ancak, glütene duyarlı kişilerin hepsinde otoimmün cevap yoktur. Eğer gluten duyarlılığı tanısı almışsanız, düşük glütenli veya glutensiz bir diyet uygulamanız gerekir. Diyetisyeniniz, hassasiyet seviyenize bağlı olarak en iyi diyeti belirleyebilir. Otoimmün glüten duyarlılığınız varsa, bağırsak hasarını önlemek için ömür boyu süren glutensiz bir diyet uygulamanız gerekir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır