En yaygın mavi-yeşil algler olan spirulina dahil herhangi bir diyet takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşmak her zaman en iyisidir. Spirulina alırken faydaları olabilir, ayrıca potansiyel sakıncaları vardır.
Mavi-Yeşil Yosun Beslenmesi
Mavi-yeşil yosun, çok yönlü bir beslenme profiline sahip büyük bir tuzlu su ve tatlı su organizma grubudur. Örneğin Spirulina, çinko, bakır, demir, manganez ve selenyum minerallerinin yanı sıra E vitamini, B kompleks vitaminleri ve esansiyel yağ gama linolenik asidi içerir. Bazı insanlar vejeteryan protein kaynağı olarak mavi-yeşil algleri. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre, spirulina yüzde 62 amino asitten oluşuyor - protein yapı taşları,
Mikrosistin Kirliliği
Mavi-yeşil algler böbreklere neden olabilen mikrosistinler adı verilen toksinler tarafından kirlenebilir Memorial Sloan Kettering Cancer Center'a göre başarısızlık, karaciğer toksisitesi ve sinir sistemi toksisitesi. Mayıs 2000'de Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlanan bir çalışmada, test edilen mavi-yeşil alg takviyelerinin yüzde 72'sinin yasal sınırdan daha yüksek mikrosistin seviyeleri içerdiği bulundu. Mikrosistin kirliliğinden arındırılmış olarak onaylanmış ürünleri seçmeniz çok önemlidir.
Nadir Fakat Hayati Tehdit Etkili Bir Etki
Fitomedicine dergisinin Haziran 2008 sayısında rabdomiyolize neden olan bir spirulina takviyesi içeren bir vaka raporu yer aldı. Bu nadir durum, kas dokusunun parçalanması ve kan dolaşımına sızması ve bunun zararlı etkilere neden olmasıyla karakterize edilir. Olgu raporundaki 28 yaşındaki erkek hasta, rabdomiyoliz gelişmeden bir ay önce spirulina almış ve MSKCC'ye göre takviye almayı bıraktıktan sonra semptomları düzeldi.
Yenidoğanlarda Zararlı Etki
Hamileyken mavi-yeşil algler almak güvenli olmayabilir. Doktorlar, kendiniz ve bebeğiniz için yeterli besin almanızı sağlamak için genellikle doğum öncesi takviyeleri tavsiye ederken, mavi-yeşil alg takviyesi eklerseniz, sizin veya bebeğinizin belirli besin maddelerinin çok fazla miktarda alınma riski vardır. Avrupa Klinik Farmakoloji Dergisi, Şubat 2012'de yenidoğanlarda hiperkalsemiye neden olan spirulina takviyelerinin kronik maternal tüketimine ilişkin bir vaka raporu yayınladı. Hiperkalsemi, kalsiyum seviyelerinin normalden çok daha yüksek olması durumunda organları olumsuz yönde etkileyebilir.