Kollajen hem insanlarda hem de hayvanlarda bulunan çeşitli ve çok yetenekli bir proteindir. Her ne kadar genel bir kollajen tanımı genellikle "bağ dokusu" ifadesini içerir. Bu tanım, gerçek fonksiyonunun ve potansiyelinin yüzeyini zar zor çizer. Kollajeni, başınızın tepesinden parmak uçlarınızın ucuna ve aralarında hemen hemen her yerde çeşitli fonksiyonlar yerine getirerek çeşitli fonksiyonlarda bulabilirsiniz.
Tanımlama
Kollajen molekülü bir proteindir üçlü sarmal olarak adlandırılan üç iplikçik bir arada düzenlenen 3.150 amino asitten oluşur. Amino asidin türü, en sık lisin, prolin, hidroksilisin veya hidroksiprolin, sarmaldaki düzenlemesi ile birlikte, vücudunuzdaki işlevini ve konumunu belirler. Celleraterx.com'a göre, kollajen vücut dokunuzun yüzde 30'unda ve cilt dokusunun yüzde 70'inde bulunur.
Vücudunuz, fiziksel yapıya göre gruplandırılmış 22'den fazla kollajen türü içerir. Bu türler, vücudunuzdaki kollajeni nerede bulabileceğinizi belirler. Yedi tip son keşiflerdir ve Celleraterx.com'a göre spesifik fonksiyonları hala bilinmemektedir. L'den V'e kadar olan tipler genellikle en yaygın olanlardır. Tip l, cildinizde, kemiklerde, tendonlarda, dişlerde ve skar dokusunda bulunan kolajendir. Tip ll, kıkırdakta bulunan kolajen ve göz kürenizdeki vitreus mizahı olarak adlandırılan berrak bir jel maddesidir. Type Ill kollajenini cilt hücrelerinde, kaslarda, kan damarlarında ve akciğerlerde bulabilirsiniz. Tip lV kollajen, vücut organlarınızın astarlarında bazal membranlar denilen ve omurganızın omurgasında da lamina olarak da adlandırılan hücre içi kollajendir.
Function
Her özel tip farklı bir fonksiyona sahiptir. Bazıları kendi başlarına çalışır, bazıları ise destekleyici bir rol oynar. Kollajenin en önemli genel işlevi cildinize esneklik kazandırmak, desteklemek ve elastiklik sağlamaktır. Bir diğer önemli işlev de, kulaklarınızdaki kıkırdak, burun, dizler ve larenks ve trakeanızın parçaları gibi kıkırdak dokularında esneklik, destek ve hareket sağlamaktır. Kolajen ayrıca böbrekler ve dalak gibi vücut organları için koruyucu bir örtü görevi görür. Bazı kollajen türleri tendonları ve bağları güçlendirmek için işlev görür.
Yapı
Kollajen tipi yapısını ve nihayetinde fonksiyonunu belirler. Farklı amino asit düzenlemeleri, Tip 1 kalın elyaflar ve elyaflar, Tip ll ince elyaflar ve Tip 1 orta ölçekli elyaflar gibi yapılar ile sonuçlanır.
Güneşin ultraviyole ışınları ya da bronzlaşma kabinlerinde kullanılan ampuller gibi faktörler, serbest radikal hücreler, glukoz metabolizması ile ilgili problemler ve sigara içmenin etkileri kollajen yapısında değişikliklere neden olabilir. Kolajen hasarı, sarkan cilt ve cilt kırışıklıklarının ortaya çıkmasına bağlı bir faktördür.
Sentez
Yaklaşık 40 yaşına gelene kadar vücudunuz sürekli kollajen üretir. Bu süreden sonra, kolajen seviyeleri düşmeye başlar. Yaklaşık 60 yaşına geldiğinizde, tüm kollajen türleri büyük oranda azaltılmış miktarlarda bulunur. Kollajen moleküllerine zarar veren faktörler, genel kollajen seviyelerinin azalmasını hızlandırabilir.