|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Dezenfektanlar Avantajları ve Dezavantajları

Dezenfektanlar çeşitli amaçlar için kullanılan önemli kimyasallardır. Evlerde, mutfak veya banyo gibi yerlerde üreyebilecek mikroorganizmaları öldürmek için dezenfektanlar kullanılır. Dezenfektanlar, tıbbi tesislerde, hastanelerde, sağlık merkezlerinde ve doktor muayenehanelerinde, her türlü hastalığa neden olabilecek farklı türdeki mikropları öldürmek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Olabildikleri kadar önemli, hem avantaj hem de dezavantajları var.

Avantajları

Dezenfektanların sunduğu en önemli avantajlardan biri hastalıkların kontrolü içindir. Dezenfektanlar çıplak gözle görülmeyen mikropları ve mikroorganizmaları öldürebilir. Örneğin, Fenolikler dezenfektan türleri bakterileri öldürmek için çok iyidir. Genel amaçlı dezenfektanlar olarak kabul edilirler ve organik maddeyi ve mikobakteri dahil diğer organizmaları öldürebilirler. Fenoliklerin örnekleri arasında Benzil-4 klorofenol, amilfenol ve fenilfenol bulunur.

Pahalı Değil

dezenfektanlar büyük ölçüde ucuzdur. Yaygın olarak kullanılabilirler. En ucuz dezenfektan çeşitlerinden bazıları halojen içerir. Halojenler ayrıca virüs öldürme ve kontrolünde çok etkilidir. Ayrıca ekipmanın dezenfekte edilmesinde de kullanılırlar; özellikle HIV veya Hepatit ve diğer hastalıklarla kirlenmiş kanla kontamine olmuş tıbbi ekipman. Ağartma potansiyeli olan ağartma maddesi, bakteriyel ve mikrop bulaşmasına karşı giysi tedavisinde kullanılır. Halojen dezenfektan örnekleri, hipoklorit ve sıradan ağartıcıdır. Vücuttaki yara yüzeylerini temizlemek için kullanılırlar; Ayrıca, etkinliklerini en üst düzeye çıkarmak için su ile birlikte kullanılırlar. Bazı yaygın alkol örnekleri izopropil alkol ve etil alkoldür. İzopropanol, cilt dezenfeksiyonu için kullanılan bir başka alkol örneğidir.

Dezavantajları

Dezenfektanlar tehlikeli atıklardır. Dezenfektanların çoğu, halojenli bileşiklerin yüzde 0.01'inin çevre güvenliği seviyesinden fazladır. Bu, dezenfektanların normal atık olarak atılmasını zorlaştırır. Aslında, bazı dezenfektanlar sadece tehlikeli değil, aynı zamanda toksik olarak kabul edilir. Amilfenol, toksik ve tehlikeli bir dezenfektan örneğidir.

Tahriş

Bazı dezenfektanlar tahriş edicidir ve özellikle güçlü konsantrasyonlarda insanlara zarar verebilir. Bazı dezenfektanlar, mahsul bakterilerini ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için kullanılır. Bu dezenfektanların bazıları insanlara tehlike verebilir. Bitkilerde bazı dezenfektanların kullanılmasıyla ilgili süregelen bir tartışma var. Glutaraldehit, ürünler ve sebzelerdeki mikroorganizmaları öldürmek için kullanılır. Daha güçlü konsantrasyonlar insanlara zararlı olabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]