Karbonhidratlar, üç makro besin molekülünden biridir; diğer ikisi ise proteinler ve yağlardır. Makrobesinler, enerji ihtiyacını karşılamak için her gün büyük miktarlarda ihtiyacınız olan bileşiklerdir. Vücutta karbonhidratların sadece üç önemli işlevi olduğunu söylemek doğru olmaz, ama kesinlikle üç ana işlevi vardır.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar iki kere karbon, oksijen ve hidrojen bileşikleridir. "as many atoms of hydrogen as of oxygen.", 3, [[Besin karbonhidratları şekerler, nişasta ve lifi; tümü monosakaritler adı verilen bir veya daha fazla küçük birim veya tek şeker birimlerinden oluşur. Şekerler sadece bir veya iki monosakarite sahipken, nişasta ve lif uzun monosakarit zincirleridir.
Acil Enerji
Belki de vücutta karbonhidratların en bilinen işlevi hücrelerinin acil enerji ihtiyacını karşılamalarıdır. . Şekerleri veya nişastayı tükettiğinizde, kurucu monosakarit birimlerine ayrılırlar ve kan dolaşımına emilirler. Hücreleriniz onları oradan alır ve daha sonra ATP veya hücresel enerji "para birimi" olan adenozin trifosfat üretmek için oksijenle birleştirerek kimyasal olarak yakabilir.
Saklı Enerji
Karbonhidratlar, oruç tutma dönemlerinde enerji ihtiyacını iki şekilde sağlamalarıdır. İlk olarak, hücreler yiyecekten aldığınız monosakkaritleri alabilir ve glikojeni onlardan çıkarabilir; glikojen, kan şekeriniz düşerse, karaciğerde oluşan ve bir karbonhidrat kaynağı haline gelen kaslar tarafından üretilen ve depolanan bir karbonhidrattır. Alternatif olarak, vücut monosakaritleri daha sonra enerji için kullanılabilecek yağa dönüştürebilir.
Sindirim Düzenlemesi
Karbonhidratın vücuttaki çok önemli bir rolünün enerji ile ilgisi yoktur. Elyafı sindirmeseniz veya absorbe etmeseniz bile, uygun sindirim sistemi işlevi için çok önemlidir. Fiber, bağırsaklarınızdaki yiyecekleri düzenli bir şekilde tutmanıza yardımcı olur, bu da kabızlığı önler ve emilimini ve ardından atılmasını ortadan kaldırır. Lif ayrıca toksinlere ve kolestrollere de bağlanır ve böylece gıdalardan tehlikeli bileşikleri emmemenizi sağlamaya yardımcı olur.