Protein olmadan hayatta kalamazsınız. University McKinley Sağlık Merkezine göre, bu hayati besin günlük kalori alımınızın yüzde 10 ila 35'ini oluşturmalı. Her bir protein gramı yaklaşık dört kalori içerir, bu yüzden 2000 kalorili bir diyet planına dayanarak, her gün proteinden 200 ila 700 kalori almayı hedeflersiniz. Protein, hücre büyümesi, bağışıklık fonksiyonu, metabolizma ve hormon üretimi de dahil olmak üzere birçok vücut sistemini destekler.
Kas Gelişimi
Proteinin vücuttaki temel işlevi, hücre ve dokuları inşa etmek ve onarmaktır. Bu, kas gelişimini ve vücuttaki diğer tüm hücreleri desteklemeyi içerir. Bazı amino asitler - proteinin yapı taşları - özellikle kas onarımı ve büyümesi için faydalıdır. Bu amino asitlere dallanmış zincirli amino asitler veya BCAA denir. “Spor Bilimi ve Tıbbı Dergisi” nde yayınlanan The College of New Jersey'deki sağlık ve egzersiz bilimleri bölümünden 2004 tarihli bir rapora göre, BCAA'lar egzersiz sırasında kas parçalanmasının önlenmesine yardımcı oluyor. Üç BCAA, lösin, valin ve izolösin içerir.
Immune System
Protein, bağışıklık sisteminizin hemen her alanında rol oynar. California, Los Angeles Üniversitesi, UCLA'ya göre, çok az protein tüketen kişilerin bağışıklığı düşüktür ve daha sık hasta olma riski altındadır. Proteinlerden yapılan beyaz kan hücreleri, kan dolaşımınızdaki virüslere ve bakterilere saldırır. Süt veya peynir altı suyu gibi bazı protein kaynakları, sisteminizdeki bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan bir antioksidan olan glutatyon seviyesini artırmaya yardımcı olur.
Hormonlar
Hormonlar proteinlerden oluşur. Protein ve amino asitler de hormon salgılanmasını destekler. Protein, kas gelişimi için testosteron ve insan büyüme hormonu HGH gibi iki önemli hormonun salınmasında hayati bir rol oynar. Richard B. Kreider'e göre, Ph.D. Memphis Üniversitesi'ndeki Egzersiz ve Spor Beslenme Laboratuvarı'ndan bazı amino asitlerin HGH gibi kas geliştirici hormonların salınımını desteklediğine dair kanıtlar var. Arginin, HGH salınımını arttırdığı gösterilmiştir. Arginin bakımından zengin yiyecekler arasında soya, ıspanak, hindi ve tohumlar bulunur.
Diğer İşlevler
Vücudunuz gerektiğinde bireysel amino asitleri enerjiye dönüştürebilir. Her ne kadar protein vücudun ana enerji kaynağı olmasa da - karbonhidratlardan elde edilen glikojen tercih edilen kaynaktır - aşırı protein /amino asitler vücudunuzun mağazaları düşük olduğunda glikojen oluşturmak üzere metabolize olabilir. Proteinin bir başka sağlıklı yararı karaciğer sağlığındadır. “Spor Bilimleri ve Tıbbı Dergisi” nde daha önce sözü edilen çalışmaya göre, protein karaciğer hastalığı olan veya alkolizmden muzdarip olan hastalarda hasarlı karaciğer hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur.