Protein, kaslar, cilt, organlar ve bezler dahil olmak üzere çeşitli vücut dokularının yapı taşlarını oluşturur. Tek bir en iyi yağsız protein kaynağı bulunmamakla birlikte, farklı yağsız protein formları, başkalarının sunamayacağı belli avantajlar sağlar. MayoClinic.com'a göre yağsız protein, 3 g'dan az yağ ve porsiyon başına 45 kalorinin altında olduğu tanımlanır. Yetişkin kadınların günde en az 46 g proteine ve yetişkin erkeklerin 56 g'a ihtiyacı vardır.
Poultry
Derisiz, kemiksiz tavuk ve hindi göğsü iki mükemmel yağsız protein kaynağıdır. Bu iki etten herhangi birinin bir onsu MayoClinic.com'a bir yağsız protein kaynağı tanımına uyar. Bu iki et ayrıca demir, çinko ve B-12 vitamini sağlar. Yemek pişirmeden önce cildi çıkardığınızdan emin olun, çünkü kümes hayvanlarının derisi, yağsız bir protein kaynağı olmaktan çok sağlıklı olmayan bir şeye dönüşebilecek doymuş yağ içerir.
Balık
Yağlı balıklar yanlış bir adlandırma olabilir. pişmiş somon balığı, ons başına sadece 2.3 g yağ içerir ve yağsız bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Adındaki yağ, somon ve diğer yağlı balıkların, beyin sağlığını artıran, eklem iltihabını hafifleten ve kalp sağlığını iyileştiren sağlıklı bir yağ türü olan omega-3 yağ asitlerinde yüksek olduğu anlamına gelir. Omega-3 yağları esansiyel yağ asitleri olarak kabul edilir, çünkü vücut bunlara ihtiyaç duyar ancak üretemez. Balık, bu diyetlerin en iyi kaynaklarından biridir, aksi halde diyete girmek zor olabilir. Taze balık almak ve hazırlamak çok fazla iş gibi görünüyorsa veya maliyeti düşük görünüyorsa, ton balığı, somon ve sardalye de dahil olmak üzere konserve balıklardan aynı faydaları elde edebilirsiniz.
Soya Fasulyesi
Çoğu bitkisel protein kaynağı Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içermez, soya fasulyesi ve soya fasulyesinden yapılan ürünler gerekli tüm amino asitlere sahiptir ve bu nedenle tam bir protein olarak kabul edilir. Tofu en bilinen soya ürünlerinden biridir, ancak diğer seçenekler soya sütü ve edamame veya pişmiş soya fasulyesidir.
Alternatif Kaynaklar
Her zaman farklı protein kaynaklarının kullanılması iyi bir fikirdir. diyette, sadece bir veya iki değil; diyetinizi değiştirmek sağlığınızın anahtarıdır. Fasulye, yağsız proteinlerin bir başka önemli kaynağı olabilir, ancak esansiyel amino asitlerin tamamını içermediklerinden, pirinç gibi eksik amino asitleri içeren bir gıda ile tüketilmeleri gerekir. Yumurtalar, kuruyemişler, tohumlar ve süt ürünleri ayrıca bol miktarda diğer besin maddelerinin yanı sıra yağsız protein de sağlayabilirler ve sağlıklı, dengeli bir diyete dahil edilmelidirler.
, , ] ]