Diyetinizde harcadığınız protein, amino asitler denilen bileşiklerden oluşur. İnsan vücudu, hayatta kalmak için diğer bileşiklerle birlikte amino asitlere dayanır. Bu amino asitler DNA replikasyonunda, kas yapımında, doku onarımında ve çok daha fazlasında önemli bir rol oynamaktadır. Kayıtlı diyetisyen Gordon Wardlaw, DNA replikasyonunda ve protein sentezinde kullanılan 20 amino asit olduğunu belirtir.
Essential Amino Asitler
20 amino asitten 9'u üretilmez; Vücutta yeterli miktarda veya hiç üretilemez. Bu yüzden diyete dahil edilmeleri gerekir. Bu dokuz temel amino asit, histidin, izolösin, lösin, lisin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir. Esansiyel amino asitler için en iyi kaynaklar arasında sığır eti, tavuk, balık, süt ürünleri, peynir altı suyu proteini ve soya vardır. Bu, bu amino asitlerin insan vücudu tarafından yeterince üretilebileceği veya bazı esansiyel amino asitlerden üretilebileceği anlamına gelir. Bu 11 gerekli olmayan amino asit, alanin, arginin, asparagin, aspartik asit, sistein, glutamik asit, glutamin, glisin, prolin, serin ve tirozindir.
Şartlı Olarak Esansiyel Amino Asitler
asitler, şartlı esansiyel amino asitler olarak kabul edilen bir alt grup var. Sağlıklı bir bireyde yeterince üretilirler; Bununla birlikte, bazı koşullar altında - hastalık durumları veya bebekler gibi belirli birey grupları - vücut bunları yeterince üretemez. Bu beş şartlı esansiyel amino asit, arginin, sistein, glutamin, prolin ve tirozindir. "Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Dergisi" nin Kasım 2005 sayısındaki bir rapora göre, bu asitlerin ihtiyaç duyduğu miktarlar da yaşa bağlıdır. Bu amino asitler etinize, mandıra, soya ve protein takviyesi gibi yiyeceklerle diyetinize eklenmelidir. Her bir amino asidi ayrı ayrı takviye ederseniz, amino asit dengesizlikleri oluşabilir. Besin kaynakları, amino asitlerin vücut tarafından en iyi şekilde kullanıldığı oranda sahiptir.