Divertiküler hastalık Batı toplumlarında yaygındır ve öncelikle insanların yedikleri nispeten düşük lifli diyetlerden dolayı olduğuna inanılmaktadır. Lifleri düşük diyetler, kolondaki basıncı arttırdığı ve divertikül adı verilen küçük torbaların oluşmasına neden olduğu düşünülen kronik kabızlığa neden olabilir. Bu divertiküllerin varlığı, divertiküloz adı verilen bir durumla sonuçlanır. Divertikülde bakteri veya başka maddeler sıkışırsa, divertikülit adı verilen ağrılı bir enfeksiyon oluşabilir. Diyetin divertiküloz ve divertikülit tedavisinde ve önlenmesinde önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır.
Divertiküloz
Eğer divertikülozunuz varsa, sol alt karın bölgesinde kramp ağrıları, şişkinlik ve kabızlık yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu rahatsızlığa sahip birçok insanda hiçbir belirti yoktur. Diyetinize yeterli lif eklenmesinin, divertikülün oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Her gün 20 ila 35 g diyet lifi iyi bir hedeftir. Lif yemek dışkıya toplu halde ekler ve bunları kolonunuzdan daha hızlı bir şekilde iter. Bu, kabızlığı ve divertikül oluşumunu engelleyebilecek kolon basıncında meydana gelen artışı önler. Fiber ayrıca dışkıları kalınlaştırmaya yardımcı olur, gıda parçacıklarını birbirine bağlı tutar ve mevcut herhangi bir divertikülde sıkışıp kalma ihtimalini azaltır. Gıda parçacıklarının divertikülde sıkışmasını önlemek divertikülozun divertikülite dönüşmesini engelleyebilir.
Yüksek Lifli Gıdalar
Her gün birkaç yüksek lifli gıdaları diyetinize dahil ederseniz yeterli lif elde etmek kolaydır. En iyi diyet lifleri arasında tam tahıllı ekmek ve makarna, kahverengi pirinç, taze meyve ve sebzeler, yer fıstığı ve ağaç fındıkları da dahil olmak üzere fındık ve tohumlar bulunur. Keten tohumu çok iyi bir lif kaynağıdır ve birçok gıda ve fırın ürününe eklenebilir. Ne zaman tahıl yersen, çoğunluğunu tam tahıl yapmak için çaba göster. Mümkün olduğunca fazla lif aldığınızdan emin olmak için gıda etiketlerinde "% 100 tam buğday" kelimelerine bakın.
Divertiküloz ve Kuruyemiş ve Tohum Yeme
Tarihsel olarak, doktorlar divertikülozu olan hastalardan bazılarını önlemek için tavsiye etti. yiyecekler - fındık, tohumlar, patlamış mısır ve mısır dahil - kaygısız olan bu yiyecekler divertikülde sıkışıp divertikülite neden olur. Ancak bu öneri mevcut araştırmalarla yaygın olarak desteklenmemektedir. Fındık ve tohumlar zengin lif kaynakları olduğu için, artık divertikülozun ve divertikülitin önlenmesinde gerçekten rol oynayabileceklerine inanılmaktadır. Güvende olmak ve divertikülde kabuklu yemişlerin ve tohumların sıkışması ihtimalinden kaçınmak için, bu yiyecekleri iyice çiğnemek, yer fıstığı ezmesi kıvamında, küçük parçacıkların kolonunuza girme riskini en aza indirmek için en iyisidir.
Bununla birlikte, şu anda divertikülitiniz varsa, fındık ve tohumlardan kaçınılmalıdır. Divertikülit, kolonunuzdaki divertikülde sıkışmış bakteri veya diğer tahriş edici maddelerin neden olduğu akut bir inflamasyon ve enfeksiyon durumudur. Belirtiler sıklıkla karnınızın sol alt tarafında şiddetli ağrı ve kramp, ayrıca bulantı, kusma, kabızlık, ishal, ateş ve üşüme gibi rahatsızlıkları içerir. Divertikülit semptomlarınız varsa, bir tıp doktoru tarafından değerlendirmek önemlidir, çünkü bu durumun tedavisi tipik olarak yalnızca su ve diğer berrak sıvıların tüketilmesi anlamına gelen antibiyotikler ve bağırsak dinlenmesinden oluşur. Divertikülitin akut evresinde ana odak, kolonunuzun dinlenip iyileşmesine izin vermektir. Bunu yapmanın en iyi yolu, temel olarak lif içeriği yüksek olan dışkıya yığın ekleyen yiyeceklerden kaçınmaktır. Bu akut enflamatuar aşamada lif bakımından yüksek gıdalar tüketmek semptomları ağırlaştırabilir, iyileşmeyi yavaşlatabilir ve başka komplikasyonlara yol açabilir. İltihaplar çözülmeye başladığında, diyetiniz genellikle düşük lifli diyete ilerler, ardından tekrarlayan divertikülit krizlerini önlemek için yüksek lifli yiyeceklerin aşamalı olarak yeniden sunumu yapılır.
Düşük Lifli Gıdalar
Düşük miktarda lif içeren ve kolonunuz iyileşirken tüketilebilecek yiyecekler arasında beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi beyaz veya rafine tahıllar; derisi veya çekirdeği olmadan yumuşak veya iyi pişirilmiş meyve ve sebzeler; et; yumurtalar; ve süt ürünleri. Bu düşük lifli diyet "geçiş" olarak kabul edilir, ancak belirtileriniz çözülene kadar devam eder. Artık divertikülit semptomları yaşamıyorsanız, diyetinize tekrar tekrar lif eklemeye başlayabilirsiniz. Bunu çok yavaş yapmak önemlidir, ancak gaz, şişkinlik ve rahatsızlık oluşabilir. En az 6 ila 8 oz arasında yeterli miktarda sıvı içtiğinizden emin olun. günlük su, rahatsızlık ve kabızlığı önlemek için.
, , ] ]