Glutensiz diyetler, çölyak hastalığı olanlara genellikle tavsiye edilir. Bu sindirim sistemi ince bağırsaklara zarar verir ve vücudunuzun gıdadaki besinleri nasıl emdiğine müdahale eder ve şişkinliğe, karın ağrısına ve ishale ve ayrıca yorgunluğa neden olabilir. Çölyak hastalığı ile ilgisi olmayan glüten duyarlılığınız varsa, glütenden de kaçınmanız gerekebilir. Bu hassasiyet sindirim rahatsızlığına neden olur, ancak ince bağırsaklara zarar vermez. Glutensiz bir diyet uygularken, ekmek, makarna, tahıl gevrekleri, kraker ve çerezler gibi glüten içeren birçok ortak gıdadan kaçınmalısınız. 1500 kalorili bir diyet, kilo vermek isteyen, hareketsiz veya orta derecede aktif bir kadın için en uygun seçenektir.
Ne Yiyebilirsiniz?
Glütensiz iş yaparken yiyemeyeceğiniz yiyecekleri düşünmek yerine, Bunun yerine hala sizin için uygun olan tüm sağlıklı yiyeceklere bakmaya çalışın. Diğer yiyeceklerin yanı sıra et, balık, sebze ve meyveler, fasulye, kuruyemiş, pirinç ve patates yiyebilirsiniz. Yediğiniz her öğünde bir porsiyon protein, bir parça tam tahıllı karbonhidrat ve birkaç porsiyon meyve ve sebze olmalı.
Bölünme
1500 kalorili ödeneğinizi tamamen eşit olarak dağıtmayı hedefleyin "Bunu, kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinde yaklaşık 500 kalori alarak veya yemeklerinizi biraz daha hafif hale getirerek ve küçük atıştırmalıklar dahil, yapabilirsiniz. Örneğin, her yemeğin kalori içeriğini 400'e düşürün ve iki adet 150 kalorili atıştırmalık alın.
Örnek Plan
Tipik bir 1500 kalorili glütensiz diyet, iki büyük karıştırılmış kahvaltı ile başlayabilir bir dilim glutensiz ekmek eklenmiş yumurta, ayrıca ahududu, çilek ve mangodan yapılmış bir yüzlü. Öğle yemeği 1 bardak kahverengi basmati pirinci, brokoli, biber ve salsa ile ton balığı konservesi olabilir. Akşam yemeğinde somon fileto, lahana ve kuşkonmaz ile birlikte 1/2 fincan tatlı patates alın. Biri böğürtlenli 1/2 bardak az yağlı peynir ve diğeri küçük bir ceviz peyniri içeren iki küçük atıştırmalık - kalori miktarınızı 1.500 işarete kadar getiriyor.
Potansiyel Tuzaklar
Beklemeyeceğiniz birçok yiyecek glüten içerebilir ve bundan kaçınılmalıdır. Hazır çorbalar, işlenmiş etler ve öğle etleri, salata sosları ve bazı şekerler glüten içerebilir, bu yüzden yiyecek etiketlerini dikkatlice okumanız çok önemlidir. Diyetinizde değişiklik yapmadan önce daima doktorunuza danışın ve sağlık durumunuzun iyi olduğundan emin olmak için düzenli kontroller yapın. İlerlerken, hedeflerinize bağlı olarak kalori alımınızı ayarlamanız gerekebilir. Niyetiniz kilo vermekse, ancak teraziler hareket etmiyorsa, örneğin, alımınızı hafifçe azaltmanız gerekir. Ya da kilonuz düşüyor ancak bu sizin niyetiniz değilse, biraz daha fazla yemelisiniz.