| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Sükroz Vs. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Hem sakaroz hem de yüksek fruktozlu mısır şurubu, yiyeceklere ekstra tatlılık kazandırmak için kullanılan basit karbonhidrat formları olan şeker türleridir. Yüksek derecede rafine edilmiş ve işlenmiş, sağlıklı bir diyet oluşturacak birçok ilgili besini temizlemişlerdir. Rafine şekerler vücut tarafından çok hızlı bir şekilde emilip metabolize edildiklerinden, potansiyel obezite nedenleri olarak gösterilmektedirler.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, monosakkaritler adı verilen basit şeker birimlerinden oluşur. Her birimin kendine özgü bir kimyasal formülü vardır: bir karbon atomu ila iki hidrojen atomu bir oksijen atomu. Glikoz ve fruktoz, iki monosakkarit birimidir. Onlar birbirlerinin izomerleridir, yani aynı kimyasal formüle sahip oldukları ancak yapılarında farklı oldukları anlamına gelir. Monosakaritler birbirine bağlandığında, daha karmaşık karbonhidrat molekülleri oluştururlar.

Bir çeşit karbonhidrat, sofra şekeri olarak da bilinen sakarozdur. Bir disakkarit, yani birbirine bağlanmış bir glikoz ünitesi ve fruktoz ünitesinden oluştuğu anlamına geliyor. Her iki birim de eşit oranda görünür. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, diğer taraftan, sıvı bir tatlandırıcıdır. Yüzde 55 fruktoz ve yüzde 42 glikoz içeren dengesiz bir oran sunar. Daha büyük şeker molekülleri kalan yüzde 3'ü oluşturur.

Kökenleri

Sükroz, birçok meyvede doğal olarak bulunan bir karbonhidrattır. Ayrıca sofra şekeri olarak sentezlenir ve işlenir. Ancak yüksek fruktozlu mısır şekeri doğal olarak oluşmaz. 1957 yılında Richard O. Marshall ve Earl M. Kooi tarafından belirli bir tatlılık düzeyine göre tasarlandı. Şeker, mısır şurubu ısıtıldığında ve ardından glüten bağlarını kırmak ve nişasta ve elyafı serbest bırakmak için ayrıldığında yapılır. Daha sonra, şekerlerin yapısını yeniden yapılandırmak için enzimler kullanılır. İşlem karmaşık olmasına rağmen, yüksek fruktozlu mısır şurubu üretimi aslında daha ucuzdur.

Etkileri

Amerikan Tabipler Birliği, bileşimdeki benzerlikler nedeniyle, "HFCS'nin obeziteye ya da obeziteye daha fazla katkı yapması muhtemel görünmediğini belirtti. sükrozdan başka koşullar. " Aslında, “Beslenme” dergisindeki bir 2007 araştırması, sükroz ve yüksek fruktoz mısır şurubunun normal kilolu kadınlarda, leptin ve grelin - açlık kontrol hormonlarının hormonları üzerinde çok benzer etkilere sahip olduğunu buldu. Ancak 2010'da Princeton Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, "Farmakoloji, Biyokimya ve Davranış" dergisinde, yüksek fruktozlu mısır şurubuna erişimi olan farelerin eşdeğer kalori alımına rağmen sukroz tüketen farelere göre daha fazla ağırlık kazandığını gösteren bir makale yayınladı. Farklılıklarını belirlemek için hala daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Uyarı

Glikoz vücudun her hücresi tarafından metabolize edilebilirken, fruktoz sadece karaciğere benzer şekilde metabolize edilebilir. hangi alkol metabolize edilir. Bu nedenle yüksek fruktoz mısır şurubu karaciğer tarafından biraz daha fazla metabolize olur. Fruktoz aslında tüm doğal şekerler arasında en düşük insülin tepkisine sahiptir, ancak hala obezite ve karaciğer hastalığına yol açtığı bilinmektedir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com