Glikoz, vücudunuzun enerji için kullandığı çoğu gıdada bulunan bir karbonhidrattır. Kanınızdaki seviyeleri, insülin ve glukagon gibi hormonlar tarafından sıkı bir şekilde düzenlenir. Glikozunuzun tamamı nihayetinde böbrekleriniz tarafından filtrelenir ve glukoza özgü taşıyıcılar tarafından kanınıza emilir. Kanınızda çok fazla glikoz varsa, etkili şekilde yeniden emilemeyebilir. Bu süreç kontrolsüz diabetes mellitusta meydana gelir ve ciddi kısa vadeli ve uzun vadeli etkileri olabilir.
Glikoz Nedir?
Glikoz vücudunuzun çoğunun ana kaynağı olarak kullandığı basit bir karbonhidrattır. Beyniniz enerjiyi kullanır ve onun tek enerji kaynağı olarak kullanır. İster glukozun kendisi, ister sindirim ve emilim sürecinde bağırsaklarınızda glikoza parçalanan daha karmaşık bir karbonhidrat olarak, yediğiniz yiyeceklerin hemen hemen hepsinde bulunur.
Glukoz Homeostazı
Kanınızdaki glikoz çok dar bir aralıkta tutulur. Çok az, koma ve ölüme yol açabilecek bir durum olan hipoglisemi olarak bilinir. Çok fazla, çok uzun bir süre boyunca, vücudunuzdaki küçük kan damarlarına zarar verebilecek, kalp, böbrek, sinir sistemi ve göz fonksiyon bozukluğuna yol açabilecek bir durum olan diabetes mellitus olarak bilinir. Kanınızda çok fazla glikoz olduğunda, vücudunuz insülini serbest bırakır, bu da karaciğer ve kas hücrelerinizde glikozun alınmasına ve depolanmasına neden olur. Kanınızda çok az miktarda glikoz varken vücudunuz, karaciğerinizin depolanmış glikozu serbest bırakmasına ve kanınıza salınması için yeni glikoz yapmasına neden olan glukagon salgılar.
Böbrek Filtrasyonu ve Yeniden Emme
Kanınızın tamamı idrar yapmak için böbrekleriniz tarafından süzülür. Bu filtrasyonun bir sonucu olarak, kanınızdaki daha küçük moleküllerin çoğu kısa bir süre idrarın bir parçası olur ve ardından gerekli moleküller ise böbrekleriniz tarafından emilir ve kanınıza geri gönderilir. Glikoz, bu moleküllerden biridir - kanınızdaki tüm glikoz, böbrekiniz tarafından ümit verici bir "idrar" havuzuna süzülür, ancak daha sonra kanınıza yeniden emilir, böylelikle idrarınız tipik olarak glikoz içermez.
Glikoz Yeniden Emme
Glikoz, böbrekde, sodyum ile birlikte "sodyuma bağımlı glikoz taşıyıcı" olarak bilinen bir tür taşıyıcı içinde yeniden emilir. Bununla birlikte, glikozun yeniden emilmesi için gerekli bir fiziksel taşıyıcı olduğu için, çok fazla glikozun, bu taşıyıcının glikozu etkili bir şekilde yeniden absorbe etme kabiliyetini bastırması şaşırtıcı olmamalıdır. Pratik olarak, bu genellikle kanınızdaki glikoz konsantrasyonları desilitre başına yaklaşık 300 miligram glikozun üzerindeyken olur, bu noktada glikoz idrarınızda görünmeye başlar.
Ya İdrarınızdaki Glukoz varsa?
Kısa idrarda - ya da glikozüride - glikozun -term etkileri - su dengesi ile ilgilidir. Glikoz, onunla idrarın içine serbest su çekebilir. Sonuç olarak, idrarınızdaki aşırı glikoz, kan damarlarınızda bulunan sıvı miktarını ozmotik diürez adı verilen bir işlemle tüketebilir. Bu, hastaneye yatış için düzeltilmesi gereken sıvı ve elektrolit bozukluklarına neden olabilir. İdrarda glikoz olmasının uzun vadeli etkisi, glikozürinin tipik olarak tedavi edilmeden bırakılırsa yaşam beklentisinde önemli bir azalmaya neden olabilecek bir durum olan diabetes mellitusunuz olduğu anlamına gelir. , , ] ]