Spirulina, mavi-yeşil algler ve siyanobakteriler olarak da bilinir. Afrika, Asya ve Orta Amerika’nın yerlisidir ve 1600’lerden bu yana tıbbi nitelikleri için çalışılmaktadır. Spirulina, günümüzde diyabet ve diyabetle ilişkili anormal kolesterol düzeyleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları için kullanılmaktadır. Bazı araştırma çalışmaları bu ilacı kullanan şeker hastalarında olumlu sonuçlar bulsa da, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından bu amaç için onaylanmamıştır ve bu endikasyonları desteklemek için Drugs.com'a göre daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Diyabet hastasıysanız ve spirulina almayı düşünüyorsanız, önce doktorunuzla konuşun.
Besinler
Spirulina, aminoasitler, çeşitli vitaminler ve mineraller ve şeker hastalarına yardımcı olabilecek phycocyanin ve klorofil gibi bitki kimyasallarını içerir. Bu alglerin önemli miktarda A, B12, B1, B2, B3, B6 ve E vitaminleri vardır. Bu takviyeye birkaç mineral de dahildir. Spirulina yüksek miktarda demir ve bazı kalsiyum, magnezyum, fosfor, mangan ve selenyum içerir. Bu algler, 22 tanesi ve ayrıca esansiyel bir yağ asidi olan gama linoleik asit de dahil olmak üzere önemli bir amino asit kaynağıdır. Holisticonline.com'a göre şeker hastaları için en önemli vitamin takviyeleri E vitamini, C, B1, B12, B3 ve magnezyum, manganez, potasyum, vanadyum ve çinko mineralleridir. Gama linoleik asit ayrıca, diyabetle ilişkili sinir komplikasyonlarının ve lipid seviyelerinin iyileştirilmesine de yardımcı olabilir.
Diyabet ve Kolesterol
Diyabet, "iyi" veya HDL kolesterol seviyelerini düşürme ve trigliserit ve "kötü" veya LDL kolesterol seviyelerini artırma eğilimindedir. . Kandaki bu anormal yağ seviyeleri, şeker hastalarında kalp hastalığı ve felç riskini arttırır.
Spirulina ve başka bir bitkisel ekstraktın kombinasyonu kan glukozunu, total kolesterolü ve tripliseridleri azalttı ve HDL kolesterolünü düzeltti diyabetik hayvanlar, Guangzhou, Çin Eczacılık Bilimleri Fakültesi'nden ZX Huang tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre. Bu çalışma, “Çin Materia Medica Çin Dergisi” nin Şubat 2005 sayısında yayınlandı. Spirulina'nın lifler ve gama linoleik asit içerisindeki içeriği muhtemelen kolesterol seviyelerinin yükselmesine yardımcı oldu, Drugs.com'a göre.
Düşünceler
Görünüşe göre Spirulina'nın glukoz ve kolesterol seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini, ancak bu faydaları tam olarak doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır. Optimal dozaj, olası yan etkiler ve bu takviyenin ilaç etkileşimleri hakkında bilgi edinmek için bir sağlık uzmanına danışın. Drugs.com'a göre, bazı ürünler ağır metallerle kirlenmiş olduğundan, yüksek kaliteli bir spirulina takviyesi markası seçin. Spirulina'nın diyabet için standart ilacın yerini almadığını ve yerine koymak için kullanılmaması gerektiğini unutmayın.