İnsülin, vücudunuzdaki hücrelere besin beslenmesini kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur. Yaygın olarak insülin eksikliğinin tip 1 diyabete yol açtığı bilinmesine rağmen, fazla miktarda insülin de potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çok miktarda eksojen insülin kan şekeri seviyesinin aşırı derecede düşmesine neden olabilir. Kronik overeating, insülin seviyelerinin kronik olarak yükselmesine neden olarak hücrelerin insüline yanıt vermemesine neden olabilir.
İnsülin Hakkında
İnsülin, pankreasta beta hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur. Kandaki glikoz seviyesini düzenlemenin yanı sıra, insülin, kandaki besinleri çekmeye başlamak için tüm hücrelere genel bir sinyal gibi davranır. İnsülin olmadan, hücreler, birçok besleyiciyi hücreye taşıyamadıkları için esas olarak açlık çekecektir. İnsülin ayrıca, glikojeni eski haline getirmek ve fazla şekeri yağ asitlerine dönüştürmek için karaciğerdeki hücreleri uyarır. Vücut, insülin olduğunda enerji için dokuda yağ parçalamayı durdurur ve kanda şeker, yağ asitleri ve proteinler kullanır.
İnsülin Aşırı Dozu
Eksojen insülin insanlara reçete olarak verilir tip 1 diyabet ve diğer bazı durumlar. Yüksek insülin alımı veya mimik insülini artıran veya etkinliğini artıran maddeler aşırı kan şekeri düşürebilir ve bu da hipoglisemiye neden olabilir. Şiddetli hipoglisemi beynin kapanmasına neden olarak koma ve ölümle sonuçlanabilir. Belirtiler temel olarak yorgunluk, baş ağrısı, konfüzyon, açlık ve zayıflık gibi beyin aktivitesinde azalma nedeniyledir. İnsüline aşırı dozda kalmış olabileceğinizi veya şiddetli hipogliseminiz olabileceğini düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.
Diyabetik Olmayanlarda Kısa Dönemli Etkiler
Çok fazla reçete almaktan endişelenmenize gerek olmasa bile İnsülin, yüksek insülin seviyelerinin kaygı verici olması gerekir. Kronik aşırı yeme, kanda besin maddelerinin sürekli bolluğuna ve insülin oluşumuna neden olan sinyallere yol açar. Vücudunuzdaki hücreler dolduğunda, artık insüline yanıt vermez ve besinleri alır. İnsülin yükselmeye devam ettikçe, hücreler kan akışınızda biriken insülin sinyallemesine ve glikoza, yağ asitlerine ve kolesterole karşı direnç kazanır. Yüksek dolaşımdaki insülinle vücudunuz enerji için yağ kaybına karşı dayanıklıdır.
Diyabetik Olmayan Hastalarda Uzun Dönemli Etkiler
Kan akışında besinlerin ve insülinin kalıcı bir şekilde yükselmesi, hiperinsülinemi adı verilen bir durumdur. 2 tip diyabet. Sonunda sürekli olarak besin maddelerini kandan uzaklaştırmaya çalışan stres, insülin üreten beta hücrelerini yormaktadır. Ek olarak, hiperinsülinemi, kardiyovasküler hastalık, obezite, metabolik sendrom ve kadınlarda diğer endokrin bozuklukları dahil olmak üzere başka hastalıklar geliştirme riskini de büyük ölçüde artırmaktadır. Hiperinsülinemi, sağlıklı bir diyet ve tutarlı bir egzersiz ve diğer fiziksel aktivite ile önlenebilir.