Zencefil veya Zingiber officinale, yüzyıllar boyunca diyabet de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarda geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde bitkisel ve beslenme ilaçlarının kullanımı artmaktadır ve diyabetli birçok kişi durumlarını yönetmeye yardımcı olmak için bu doğal ürünlere bakmaktadır. Bazı araştırmacılar, zencefilin tip 2 diyabet (T2DM) üzerindeki etkisini ve diyabetle ilgili komplikasyonlara karşı koruma potansiyelini araştırdı. Ek araştırmalara ihtiyaç duyulurken, bazı ön kanıtlar zencefilin diyabetli insanlar için bazı yararları olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, zencefil tıbbi tedavinin yerini almaz.
Kan Şekeri ve İnsülin Duyarlılığı Üzerindeki Etkileri
Nisan 2015 tarihli bir gözden geçirme makalesinde, "Ökaryotik Gen İfadesinde Güncel İncelemeler" başlıklı makalede incelenen bir dizi hayvan ve insan incelemesi anlatılmaktadır. zencefilin diyabet üzerindeki etkileri. Deneysel olarak indüklenen diyabetli fareleri içeren birkaç çalışma, zencefil suyunun veya zencefil ekstresinin kan şekeri düşürücü etkileri olduğunu göstermiştir. İnceleme ayrıca, zencefil takviyelerinin T2DM'li insanlar üzerindeki etkisini araştıran 3 küçük çalışmanın sonuçlarını, 8 ila 12 hafta arasındaki periyotlar için günlük 1.6 ila 3.0 g arasında değişen dozlarda da özetledi. Tüm çalışmalar kan şekeri ve insülin duyarlılığında iyileşmeler buldu. Araştırmacıların, zencefil tozunun T2DM'li insanlar arasındaki etkilerini araştıran 5 çalışmanın sonuçlarını bir araya getirdiği Mart 2015 tarihli “Etnik Gıdalar Dergisi” makalesinde ayrıca kan şekeri azalmış ve insülin duyarlılığı artmıştır. Bununla birlikte, bu sonuçları doğrulamak ve güvenliği ve etkili dozu daha da incelemek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
İltihap Üzerine Etkileri
Kandaki iltihaplı kimyasalların artan seviyeleri diyabet gelişimine ve komplikasyonlarına katkıda bulunur. “Afrika Biyomedikal Araştırma Dergisi” nin Eylül 2011 sayısında yayınlanan bir araştırma, zencefil özü ile yapılan tedavinin diyabetli sıçanlarda antiinflamatuar bir etkisi olduğunu bildirmiştir. "Gelişmiş İlaç Bülteni" nin Aralık 2013 sayısında yayınlanan küçük bir çalışma, T2DM'li 54 kişide günde 2.0 g zencefil tozunun antiinflamatuar etkilerini test etti. Araştırmacılar, zencefil tozu alan çalışma katılımcılarının, 2 aylık çalışma sonunda, zencefil almayan insanlara kıyasla, 3 iltihaplı kimyasalın 2'sinde daha düşük seviyelerde olduğunu bulmuşlardır. Bu ön sonuçlar ümit vericidir, ancak zencefilin T2DM ile ilişkili enflamatuar komplikasyonları önlemeye yardımcı olup olmayacağını belirlemek için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Diyabet Komplikasyonları Üzerindeki Etkileri
Diyabet hastalarının koroner kalp hastalığı riski artar. Bu durumla, kalbin beslenmesini sağlayan atardamarlardaki kan akışını tıkayan oksijenin kalbi yok eder. Bu işlem sonunda kalp krizine yol açabilir. "Beslenme Dergisi" nin Mayıs 2000 sayısında yayınlanan araştırmada, zencefil ekstraktının hızla ateroskleroz gelişen genetik olarak tasarlanmış fareler üzerindeki etkileri test edildi. Zencefil özü, takviyeyi besleyen sıçanlarda aterosklerozun ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattı.
Zencefilin anti-ateroskleroz etkisi için olası bir açıklama, kan pıhtılarının oluşumundaki ilk adımlardan biri olan trombosit topaklanmasına müdahale ile ilgili olabilir. Ekim 2015 "PLoS ONE" makalesi, zencefilin trombosit agregasyonu üzerindeki etkisini inceleyen 8 insan çalışmasını gözden geçirdi. Dört çalışma zencefilin trombosit agregasyonunu azalttığını bildirdi, ancak diğer 4 zencefilin etkisinin olmadığını buldu. Bu bulguları daha iyi anlamak için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Uzun süreli diyabet, böbrek hastalığına veya diyabetik nefropatiye de yol açabilir. Nisan 2008'de "Beslenme ve Metabolizma" da yayınlanan bir araştırma, zencefilin deneysel olarak tetiklenen diyabetli sıçanlarda bu tür böbrek hasarını azalttığını - ancak ortadan kaldırmadığını - buldu. Yine, bu etkinin insanlarda görülüp görülmediğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Uyarılar ve Önlemler
Zencefil az yan etkiyle ilişkilendirilse de, bazı insanlar gaz, şişkinlik, mide ekşimesi ve bulantı görülür. Bazı ön araştırmalar zencefilin diyabet için faydalı olabileceğini gösterse de, diyabet hastalarında kanıtlanmış olup olmadığını belirlemek için diyabetli kişilerde yürütülen ek geniş çaplı araştırma çalışmalarına ihtiyaç vardır. Zencefil, reçete edilen diyabet ilaçlarının yerine kullanılmamalıdır. Doktorunuzun onayı olmadan aldığınız hiçbir ilacın dozunu kesmeyin veya değiştirmeyin. Ayrıca, kanı inceltici gibi bazı reçeteli ilaçların etkilerini değiştirebileceğinden, ek olarak zencefil almadan önce doktorunuza danışın.