| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

İç Ortam Hava Kirliliğinin Tanımı Nedir?

İç hava kirliliği, evlerimizde, okullarımızda ve iş yerlerimizde günlük yaşamımızda karşılaştığımız toksik kirleticileri ifade eder. California Çevre Koruma Ajansı'nın bir parçası olan California Hava Kaynakları Kurulu'na (ARB) göre, birçok kirletici iç mekanda hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor ve özellikle daha sıkı yapıların parçacıkların evden kaçmasını engellediği yeni evlerde, genellikle dış mekanda bulunmadığından daha yüksek seviyelere çıkıyor. Bu kirleticiler çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ve yüksek seviyelerde bile ölümcül olabilir.

İç Hava Kirliliğine Maruz Kalma

ARB'ye göre, iç hava kirletici seviyeleri yüzde 25 ila 62 arasında daha büyük olabilir dış seviyelerden daha. Çevre Koruma Ajansı (EPA), sanayileşmiş ülkelerdeki insanların zamanlarının yüzde 90'ını içeride geçirdiklerini tahmin ediyor. Bebekler ve yaşlılar gibi nüfusun bazı kesimleri için iç mekanlarda geçirilen süre daha da büyük olabilir. Tütün dumanı ve radon gibi bazı kirleticilere maruz kalma neredeyse yalnızca iç mekanlarda meydana gelir.

İç Ortam Hava Kirliliğinin Kaynakları

İç ortamdaki hava kirliliği, tütün dumanı, karbon monoksit veya azot oksitlerin işlenmemiş veya arızalı olmasından kaynaklanabilir. gazlı cihazlar, odun sobası parçacıkları, şömineler ve aerosol spreyleri ve evcil hayvan tehlikesi, toz ve küf gibi biyolojik maddeler. Asbest, kurşun ve radon, beyinde hasara ve kansere neden olabilecek tehlikeli iç mekan kirleticileridir.

Uçucu Organik Bileşikler

Uçucu organik bileşikler (VOC), iç mekanlarda yüksek konsantrasyonlarda yaygın olarak bulunan tehlikeli kimyasallardır. VOC'ler, aerosol spreyleri, çözücüler, yapıştırıcılar ve yapıştırıcılar, temizlik ürünleri, boya, oda spreyleri, yapı malzemeleri, mobilyalar, ofis ekipmanları, halı, el sanatları malzemeleri ve yakın zamanda işlenmiş giysilerdeki kuru temizleme kimyasalları gibi tüketici ürünlerinden serbest bırakılır. Bu nitelikteki ürünler kullanım sırasında veya hatta depolandığında VOC'leri serbest bırakır. Formaldehit, kontrplak ve yonga levha gibi mobilya, duvar kağıdı ve preslenmiş ahşap ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir VOC'dir.

İç Hava Kirliliğinin Sağlık Riskleri

1987 EPA çalışması, iç hava kirliliğini dördüncü en yüksek kanser riski olarak değerlendirdi 13 çevre probleminden. Akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedeni olan iç mekan radon maruziyeti, bir numaralı çevresel sağlık riski olarak değerlendirildi. Akciğer kanserine ek olarak, iç mekan hava kirliliği bronşit, zatürree ve amfizem gibi diğer solunum koşullarına da neden olabilir. Evde bulunan toksik bileşikler de kalp hastalığı, baş ağrısı, görme kaybı; ARB'ye göre bozulmuş zihinsel işlev, göz, burun ve boğaz tahrişi, alerjik reaksiyonlar, astım ve karaciğer, böbrek ve beyindeki hasar. Karbon monoksit gibi bazı iç kirleticiler ölümcül olabilir.

İç Hava Kirliliğinin Azaltılması

Kirleticilerin salınımının en aza indirilmesi veya önlenmesi, ev içindeki tehlikeli bileşiklerin seviyelerinin düşürülmesi için esastır. ARB iç mekanlarda sigara içilmesini kısıtlamayı ve ürünleri ve cihazları güvenli ve doğru şekilde kullanmanızı önerir. VOC içeren ürünler mümkün olduğunca dış mekanda ve iç mekanlarda yalnızca uygun şekilde havalandırılan alanlarda kullanılmalıdır. Mümkün olduğunda aerosol spreylere alternatifler seçin ve evi ısıtmak için gaz sobası kullanmayın. Yapı malzemelerini, mobilyaları ve halıyı dikkatlice seçin; kontrplak ve sunta gibi VOC içeren malzemelerden kaçının. Yeni mobilya ve halı satın alırken, teslimattan önce havalandırılacak eşyaları düzenleyin veya onları eve getirmeden önce garajda veya bahçede havalandırın. Toz ve küf tutmamak için evi düzenli olarak temizleyin.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com