Beslenme, fitness ve sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin iyileştirildiği (bazı durumlarda tersine) Tip 2 diyabeti iyileştirdiği bulunmuştur.
Beslenme
Tip 2 diyabet, glikoz seviyelerinde, kan basıncında ve serum lipidlerinde optimal seviyelere iyileşme içerir. Ek olarak, diyet gelişmeleri sağlıklı bir kiloya yol açmalıdır. Tip 2 diyabet hastaları sürekli sağlıklı bir diyet uygularsa, düzenli egzersiz yapın (haftada en az 150 dakika) ve gerektiğinde ilaçları kullanın, kan şekeri düzeyleri kontrol edilir ve bu da komplikasyon riskini büyük ölçüde azaltır.
Amerikan Diyabet Derneği Tip 2 diyabet hastalarının kayıtlı bir diyetisyen tarafından kişiselleştirilmiş tıbbi beslenme tedavisi almasını, karbonhidrat alımını izlemesini, düşük glisemik indeksli gıdaları tüketmesini, lif alımını günde en az 14 grama çıkarmasını, doymuş yağ alımını toplam kalorinin yüzde 7'sinden daha azını sınırlandırmasını önerir, Aşırı yağ alımını en aza indirin, aşırı kiloluysanız sağlıklı kilonuzu koruyun veya kilo verin ve alkolü kadınlar için günde bir içkiyle, erkekler için günde iki içki ile sınırlandırın.
Son zamanlarda yapılan bir meta-analiz, bir vejeteryan diyet tüketiminin ortaya çıktığını ortaya koydu hemoglobin A1c seviyelerinde belirgin bir iyileşme ile Tip 2 diyabette gelişmiş glisemik kontrol ile ilişkilidir. Ek olarak, kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesinde ve kolesterol seviyelerinin Amerikan Diyabet Birliği tarafından önerilen diyetten daha iyi düşürülerek kardiyovasküler risklerin azaltılmasında düşük yağlı, bitki bazlı bir diyetin etkili olduğu bulunmuştur. Düşük yağlı, bitki bazlı diyet aynı zamanda vücut ağırlığında, LDL kolesterol ve idrarda mikro albümin seviyelerinde daha fazla azalma sağlar. Düşük yağlı, bitki bazlı diyet tüm hayvansal ürünleri uzaklaştırdı, ilave yağlardan kaçınıldı ve düşük glisemik indeksli gıdaları hedefledi.
Düşük yağlı, bitki bazlı bir diyet, insülin duyarlılığını çeşitli şekillerde geliştirir:
1) Bu diyet, düşük yağ oranı ve lif oranı yüksektir, bu da daha düşük kalorik alım ve önemli ağırlık azalması ile sonuçlanır. Günde 14 gram diyet lifi artışı kalori alımını yüzde 10 azaltır. Vücut yağındaki bir azalma, insülinin vücutta daha etkili kullanılmasını sağlar, böylece insülin duyarlılığını arttırır veya insülin direncini azaltır.
2) Toplam yağ alımını azaltmak - ve özellikle de doymuş yağ - özellikle insülin duyarlılığını arttırır. Doymuş yağlar et ve süt ürünleri (sığır eti, tereyağı, peynir, vb.) Gibi hayvansal kaynaklardan elde edilir.
3) Artan karbonhidrat alımı, sağlıklı bireylerde insülin duyarlılığını ve Tip 2 diyabetiklerde kan şekeri kontrolünü iyileştirir. br>
4) Düşük glisemik indeks karbonhidratlar Tip 1 ve 2 diyabetiklerde A1c konsantrasyonlarını azaltırlar.
5) Yüksek lifli diyetler, düşük lifli diyetlere kıyasla öğün sonrası kan glukoz seviyelerini düşürür ve iyileşir Tip 2 diyabetiklerde glisemik kontrolün kullanılması.
6) Et ve süt ürünlerinin, potansiyel olarak artan doymuş yağ içeriği nedeniyle Tip 2 diyabet için riskleri arttırdığı, bunun da intramyosellüler lipid konsantrasyonunda ve ardından lipotoksisitede artışa neden olduğu gösterilmiştir. . Hücre içi lipit, kasımızdaki insülin direncine yol açan yağ birikimidir.
Düşük Glisemik Gıdalar
Glisemik indeks, kan şekeri seviyesini ne kadar yükselttiğine göre sıralanmış karbonhidrat içeren yiyeceklerin bir listesidir. oral glikoz ile karşılaştırıldığında. Düşük glisemik indeksli yiyeceklerin örnekleri arasında kuru fasulye ve baklagiller, nişastalı olmayan sebzeler, tatlı patates, meyve ve tam tahıllar gibi bazı nişastalı sebzeler bulunur.
Karbonhidrat Sayımı
Karbonhidratları saymak karbonhidratı yönetmek için kullanılan bir yöntemdir Özellikle yemeklerden sonra ve yemek öncesi insülin dozu için kan şekeri konsantrasyonunun optimal kontrolü için tüketim. Yemek başına önerilen karbonhidrat hedefleri, öğünler için 30 ila 45 gram, atıştırmalar için 15 ila 20 gram ve gün için toplam kalorinin yüzde 45 ila 55'idir.
Karbonhidrat sayımı için iki yöntem vardır: yiyecek okumak porsiyon başına belirli karbonhidrat miktarları için etiketler ve ardından gıda miktarının önceden belirlenmiş amaca göre ayarlanması ya da yiyecek gruplarının önceden belirlenmiş bir miktarda karbonhidratlara parçalandığı değişim sisteminin kullanılması.
Alıştırma
Fiziksel hareketsizlik bozulmuş glukoz toleransı ve Tip 2 diyabet için artan risk ile ilişkilidir. Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile kilo kaybı, Tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. Tip 2 diyabet egzersizlerinde kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürür ve gerçek kilo kaybına bakmaksızın insülin duyarlılığını arttırır.