Şekerli içecekler ve atıştırmalıklar üniversite öğrencileri veya bir pick-me-up almak isteyen meşgul ebeveynler için uygun olabilir, ancak araştırmalar çok fazla şeker tüketmenin çok fazla alabileceğini göstermiştir. beyniniz üzerindeki kalıcı etkiler. Bazı doktorlar ve bilim insanları, şekerin hafızayı, havayı ve enerjiyi etkileyebileceğini buldular. Diğerleri şeker, beyin atrofisi ve bağımlılık arasındaki ilişkileri gösteren çalışmalar yaptı. Bununla birlikte, şeker ve bağımlılık arasındaki ilişki bazıları tarafından tartışılmaktadır.
Bellek ve Öğrenme
Yüksek fruktozlu mısır şurubu Amerikan diyetindeki bir şeker kaynağıdır. UCLA'da bir beyin cerrahisi profesörü olan Dr. Fernando Gomez-Pinilla, yüksek fruktozlu mısır şurubunun beyindeki hafıza ve öğrenme süreçleri üzerindeki rolünü inceledi. "Fizyoloji Dergisi" nde yayınlanan 2012 çalışmasında, yüksek fruktozlu bir mısır şurubu diyeti tüketen farelerin hafıza bozukluğu ve bilişsel sorunlar yaşadığını bildirdi. Bununla birlikte, “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” nde yayınlanan ve insanlar ve sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar da dahil olmak üzere bu konudaki çalışmaların gözden geçirilmesi, spesifik glikoz dozlarının insanlarda, özellikle yaşlılarda belleği olumlu yönde etkileyebileceği sonucuna varmıştır. Ancak, yüksek şeker alımının insan beyni üzerindeki uzun vadeli etkilerini araştıran herhangi bir araştırmaya yer verilmemiştir.
Mood and Energy
"Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi" nde yayınlanan bir araştırma incelenmiştir. şeker ve orta egzersizin kadınlarda enerji, yorgunluk ve gerginlik üzerindeki etkileri. Bu çalışmada kadınlardan her gün belirli bir saatte enerjilerini, yorgunluklarını ve gerginliklerini kendi kendine değerlendirmeleri istendi. Araştırma, şekerli bir atıştırmalık tüketen kadınların, atıştırmalıkları yedikten bir saat sonra daha fazla gerginlik hissettiğini bildirdi. Kadınlar ayrıca bir saat sonra hızla düşüp, yorgunluğa yol açan ve enerjiyi azaltan enerjide bir artış yaşadıklarını bildirdi.
Atrophy ve Demans
Dr. Kaliforniya'daki Amen Clinics Inc. şirketinin yazarı ve tıbbi direktörü Daniel G. Amen, yüksek şeker diyetlerinin beyin atrofisine ve demansa yol açabileceğini öne süren birkaç araştırmayı inceledi. 2012 yılında "Nöroloji" de yayınlanan bir çalışmada, 60 ila 64 yaşları arasındaki sağlık yetişkinlerinde glukoz düzeyleri ile beyin atrofisi arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma, yüksek glukoz düzeylerinin atrofik hipokampüs ve amigdala ile ilişkili olduğunu buldu. Beynin bu alanları çoğunlukla hafıza ve zihinsel becerilerle ilgilenir. Ancak "yüksek" glikoz seviyeleri litre başına 6,1 milimolden azdı, normal aralık içinde.
Şeker Bağımlılığı
"PLOS ONE" dergisinde yayınlanan bir çalışmada, şekerin sıçan beyinleri. Çalışma, şekerin kokainden daha bağımlılık yaratabileceğini öne sürüyor. Çalışmadaki sıçanlara şeker veya kokain seçimi verilmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde, sıçanların yüzde 94'ü şeker seçmiştir. Daha da ilginç olanı, fareler daha yüksek dozda kokain bile olsa şeker seçmeye devam etti - buna kokain bağımlılığı belirtileri gösteren fareler de var. Çalışmanın sonuçları beynin şekere cevaben yaşadığı hazın kendi kendini kontrol altına aldığını ve şeker bağımlılığı ile sonuçlanabileceğini göstermektedir. "Clinical Nutrition" da yayınlanan bir araştırma, bu fikre dayanarak, farelerin daha iyi tadı aldıkları için kokaine göre şeker seçtiklerini göstermektedir. 2010 çalışmasının arkasındaki bilim adamları, şekere bağımlılığın mümkün olduğu fikrini destekleyen herhangi bir insan verisi bulamadılar.