|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Hipokaleminin ve Hiperkaleminin Klinik Önemi

Vücudunuz, sıvıları ve kimyasalları uygun dengede tutmak için çeşitli mekanizmalar kullanır. Aksi takdirde sağlıklıysanız, vücudunuz dalgalanmadan haberdar olmadan potasyumdaki küçük ve hatta orta dereceli kaymaları tekrar çizgiye getirebilir. Ancak, potasyum seviyeniz çok yükselir veya düşerse, kaslarınızı, kalbinizi ve sinirlerinizi etkileyen semptomlar gelişebilir. Şiddetli potasyum seviyesi anormallikleri potansiyel olarak hayati tehlike oluşturur.

Hiperkalemi Etkileri

Kalp de dahil olmak üzere kasların çalışması için potasyum gerekir. Potasyum, kas hücrelerinde sodyum, magnezyum ve kalsiyum ile birlikte çalışarak hareketi harekete geçiren elektrik sinyallerini üretir. Hiperkalemi ile potasyum seviyeleri çok yüksektir ve kas hücrelerindeki elektriksel uyarılar yavaşlar. İskelet kası - kemikleri hareket ettiren kaslar - bu zayıflığa ve nadir durumlarda felce neden olabilir. Çok yüksek potasyum seviyeleri, kalbin elektrik sinyalini iletiminin yavaşlamasına neden olarak aritmi denilen anormal bir kalp ritmine neden olabilir. Bazı durumlarda, ciddi bir aritmi oluşabilir ve kalp ritmi tamamen değişken olabilir. Bu gibi ritimlerle kalp kan pompalamada etkisiz hale gelir.

Hiperkalemi Kalp Belirtileri

Potasyum seviyeniz sadece biraz yükselirse, herhangi bir semptom yaşama ihtimaliniz yoktur. Daha yüksek seviyelerde bile semptomlar belirsiz ve spesifik olmayabilir. Bununla birlikte, seviyeleriniz yükseldikçe, bir elektrokardiyogram testi, kalbinizin elektrik sinyalinin anormal olduğuna dair özel işaretler gösterebilir. Çarpıntı yaşayabilirsiniz - düzensiz kalp atışı hissi - kalbiniz önemli ölçüde yavaşlarsa baş dönmesi veya bilinç kaybı. Nadir durumlarda, kalp tamamen atmayı durdurabilir.

Hiperkalemi Kas Belirtileri

Hiperkaleminin iskelet kası semptomları, bacaklarınızda başlayan ve gövdeye ve ardından kollara doğru hareket eden zayıflığı içerebilir. Hiperkalemiden kas zayıflığı olan insanlar, beyne kan akışını azaltan bir kalp ritmi anomalisi geliştirmezlerse genellikle uyanık kalırlar. Potasyum seviyeleri tedavi ile normale döndüğünde semptomlar azalır.

Hipokalemi Etkileri

Düşük potasyum veya hipokalemi, düşük kan magnezyum seviyeleri, yüksek kan basıncı ve insüline direnç gibi diğer sorunlara neden olabilir, Kan şekeri yüksek olabilir. Düşük potasyum, kalbin normal bir elektrik sinyali sürdürme yeteneğini etkileyebilir. Ayrıca kalp kası hücrelerinin kasıldıktan sonra kendilerini sıfırlamaları çok uzun sürebilir. Bu, özellikle kalp hastalığınız varsa, tehlikeli aritmilere yol açabilir.

Hipokalemi Belirtileri

Hafif veya orta şiddette hipokaleminin semptomlara neden olması muhtemel değildir. Bununla birlikte, düşük potasyum, yüksek potasyumun neden olduğu aynı semptomların bazılarına neden olabilir. Elektrokardiyogram, düzensiz veya yavaş ritim veya ekstra kalp atışları gibi hipokalemiye özgü elektriksel iletim problemleri gösterecektir. Çarpıntı veya genel zayıflık yaşayabilirsiniz. Çok düşük potasyum seviyesiyle kalbiniz atmayı durdurabilir. Kaslarda, hipokalemi zayıflığa veya felce neden olabilir. Şiddetli kas zayıflığı solunum zorluğuna neden olabilir. Diğer olası semptomlar arasında uyuşma, karıncalanma ve kas krampları bulunur. Rabdomiyoliz - kas hücrelerinin parçalanmasından kaynaklanan kas hasarı - hipokalemili bazı insanlarda da görülebilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]