Sodyum bikarbonat vücudunuzdaki aşırı asitlerden kurtulmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kabartma tozu içerisindeki aktif maddedir ve bu da maya artışı içermeyen unlu mamullere yardım eder. Gıdalarda kullanılan küçük miktarlarda, sodyum bikarbonatın olumsuz etkilere neden olması muhtemel değildir. Bununla birlikte, daha büyük tıbbi miktarlarda, sodyum bikarbonat herkes için güvenli olmayabilir, bu yüzden almadan önce doktorunuzla konuşun.
Hafif Yan Etkiler
Sodyum bikarbonat alan kişilerde bazen gaz gibi hafif yan etkiler görülür. , susuzluk ve mide kramplarında artış görülür, ancak küçük miktarlarda kullanıldığında sıklıkla yan etkileri olmaz. Sodyum bikarbonatınızı doktorunuzun öngördüğünden daha sık almayın veya daha ciddi yan etkiler için potansiyelinizi artırabilirsiniz.
Ciddi Yan Etkiler
Herhangi bir ciddi yan etki yaşarsanız, tıbbi yardım almalısınız. hemen dikkat. Bunlara idrar veya dışkıdaki kan, sık idrara çıkma, yavaş nefes alma, ayaklarınızda veya bacaklarınızda şişme, iştahsızlık, bulantı, şiddetli baş ağrısı, kusma, halsizlik veya huzursuzluk dahildir. Yaygın olmamasına rağmen, alerjik bir reaksiyon da mümkündür. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında şişme, kurdeşen, kaşıntı, kızarıklık, solunum zorluğu ve kas spazmları sayılabilir. diğer antasitler, demir, lityum, vitaminler, bazı antibiyotikler, kinidin, ketokonazol, benzodiazepinler, metenamin, metotreksat, flecainid ve aspirindir. Etkileşim olasılığını sınırlamak için bu ilaçlardan en az iki saat önce veya sonra sodyum bikarbonat alın.
Sodyum Bikarbonattan Kımılmaması Gerekenler
Hamile kadınlar ve karaciğer problemleri olan kişiler, sıvı tutulumu, böbrek hastalığı, konjestif kalp yetmezliği veya yüksek tansiyon sodyum bikarbonat almaktan kaçınmaya ihtiyaç duyabilir. Sodyum bikarbonatın sodyumda yüksek olması nedeniyle, bu ilaçları kullanırken yüksek tansiyon riski taşıyan kişiler dikkat çekmek isteyebilir. Artan bir sodyum alımı, özellikle günde önerilen 1500 miligram sodyumdan fazlasını tüketirseniz, yüksek tansiyonu daha da olası kılabilir.