Susam yağı, susam tohumlarından elde edilen bir yemeklik yağdır. Bileşikleri dış koşullara karşı hassastır ve uygun olmayan şekilde saklanması ve kullanım süresi dolmuş raf ömrü moleküllerin okside olmasına ya da yaralanmaya neden olabilir. Susam yağının lezzetini korumak ve sağlığınızı korumak için uyuşmazlığı önlemeniz önemlidir.
Susam Yağı Çeşitleri
Çeşitli susam yağı türleri vardır ve farklı derecelerde kırılganlığa açıktırlar. En az işlenmiş tip olan rafine edilmemiş susam yağı, sağlık yararları sağlayan en saf susam tohumunun fitokimyasallarını içerir. Bitkinin, eksiğe neden olan çevresel faktörlere karşı kırılganlığı nispeten yüksektir. Bitkisel bileşiklerin yemeklik yağdan uzaklaştırılması rafine edilir. Susam yağının sıcaklık toleransını arttırır ve kimsenin olasılığını azaltır, fakat aynı zamanda besin maddelerini de ortadan kaldırır.
Rantansı Etkileyen Faktörler
Susam yağının depolanması bütünlüğünü diğer faktörlerden daha fazla korur. Ohio State University Extension Service'in "Pantry Food Storage" Fact Sheet adlı kitabına göre, buzdolabına yerleştirilmesi ve yalnızca altı ay saklanması, depolama nedeniyle sertleşmesini önler. Koyu cam veya opak bir şişe yağın içine nüfuz etmesini ve bileşikleri parçalamasını engeller.
Rancity İşaretleri
Rancid yağı tadı ve taze yağdan biraz farklı kokuyor, ancak tazeliğini sağlamak için basit bir test yapılamıyor . Uygun depolama ve raf ömrü kurallarına bağlılık izlenecek en iyi uygulamalardır. Son kullanma tarihi yaklaşıyorsa ve susam yağının tazeliğini belirleyemiyorsanız, toksik sağlık etkilerinden kaçınmak için atın.
Rancid Oil and Health
Taze susam yağı insan vücudunu koruyan antioksidanlar sağlar toksinler, ancak sertleştiğinde, ters etki yaratır. Hasar veren toksik bir madde haline gelir. Japonya'daki Kobe-Gakuin Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından tamamlanan ve 2008'de "Oleo Bilim Dergisi" nde yayınlanan farelerdeki bir çalışma, karaciğer hasarının, rancid yağ tüketilmesinin bir sonucu olabileceğini göstermiştir.