Diyabetiniz varsa, normal soda, tatlı çay ve meyve püresi gibi şekerli içeceklerden uzak durmanın en iyi yol olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. 12 onsluk bir normal soda porsiyonunda yaklaşık 150 kalori ve 40 gram şeker bulunur. Diyet içecekler, şekersiz ve az miktarda kalorili olmayan daha iyi bir seçim olabilir. Fakat belki de isteksizsiniz, haberlere bakıldığında, diyet içeceklerinin olası tehlikelerini uyaran haberler yer almaktadır. Ancak, 2016'dan itibaren, Amerikan Diyabet Birliği, diyabet hastaları için bir içecek seçeneği olarak diyet içeceklerini içeriyor.
Düzenli ve Diyet İçecekleri Arasındaki Fark
Diyabetiniz varsa, bazen başa çıkmak zor olabilir şekerli içecekler gibi tatlı bir diş kan şekerinizi yükseltir. 12 onsluk bir normal soda porsiyonunda 10 çay kaşığı şeker bulunabilir. Tatlı özleminizi tatmin etmenin daha iyi bir yolu bir diyet sodası olabilir. Bazı insanlar diyet içeceklerinin tadını çıkarırken, diğerleri sadece soda içiyor ve şekerli bir içeceğin şekerini ve kalorisini önlemek istiyor. Şeker yerine diyet soda sukraloz, asesülfam potasyum ve aspartam gibi bir veya daha fazla yapay tatlandırıcı içerir. Bu tatlandırıcılar şeker yerine kullanılır ve bu tatlandırıcılar ile yapılan içecekler karbonhidrat içermez, bu nedenle kan şekerlerinizi yükseltmezler.
Diyet İçecekleri, İnsülin ve Kan Şekeri
Yapay tatlandırıcıların olası etkisi kan şekeri ve insülin seviyeleri tartışmalıdır ve en azından bazı araştırma çalışmaları çelişkili sonuçlar vermiştir. Örneğin, bir Şubat 2016 "Obezite" makalesinde, fazla kilolu veya obez olan, diyabeti olmayan 303 kişinin katıldığı 12 aylık kilo verme çalışmasının sonuçları ayrıntılı olarak açıklandı. Tüm katılımcılar aynı kilo verme danışmanlığını aldı, ancak günde 24 ons su ya da yapay olarak tatlandırılmış bir içecek içerek rastgele gruplara ayrıldı. Araştırmacılar yapay tatlandırıcıların kan şekeri seviyelerini değiştirmediğini ve yapay tatlandırılmış içecekleri tüketenlerin daha fazla kilo kaybettiklerini keşfetti.
Ancak, "Gut Microbes" dergisindeki Nisan 2015 tarihli bir araştırma makalesi, yapay tatlandırıcıların yapabileceğine dair kanıt sağladı. Kan şekeri metabolizmasını değiştirir ve muhtemelen bağırsaklardaki doğal bakteri kompozisyonunu değiştirerek farelerde kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur. Ek araştırmaya ihtiyaç duyulurken, Ekim 2015 tarihli “Halk Sağlığı Arşivi”, inceleme sonuçlarının değerlendirildiği ve araştırmaların çoğunun yapay tatlandırıcıların diyabetli veya diyabetsiz kişilerde kan şekeri veya insülin düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösterdiğini değerlendiren bir makaleyi inceliyor. ..