|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

B-12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

Kobalamin olarak da adlandırılan B12 Vitamini, et, süt ürünleri ve kabuklu deniz hayvanlarında en yaygın olarak bulunan temel bir vitamindir. B-12 Vitamini, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin korunmasında, sinir fonksiyonunun uygun olmasında kritik öneme sahiptir ve tüm canlılarda doğru büyüme, gelişme ve üremeyi sürdürmek için kullanılan genetik talimatları taşıyan DNA üretmek için gereklidir.

Bununla birlikte, B12 vitamini eksikliği, özellikle yaşlılarda sık görülen bir durumdur ve teşhisi zor olabilir. B12 vitamini eksikliğinin belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir ve bazen folat eksikliği olarak yanlış teşhis edilir.

Bunun nedeni düşük B12 seviyelerinin folat seviyelerinin düşmesine neden olmasıdır. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nin 2007 tarihli bir makalesinde, artan folat seviyelerinin B12 eksikliğini maskeleyebileceğini, asıl sorunu düzeltemeyeceğini belirtir.

Amerikan Aile Hekimleri Akademisi'ne göre, yetişkinlerin yüzde 15'i kadar 65 yaş üstü B12 eksikliği yaşayabilir. Bu durum, sağlık açısından ciddi etkileri olabilecek zararlı anemi adı verilen kırmızı kan hücrelerinde önemli bir düşüşe yol açabilir.

Risk Altındaki İnsanlar

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi'ne göre, en fazla risk altındaki insanlar B12 eksikliği için; Yaşlılar, sıkı bir vegan diyet uygulayanlar, B12'yi emen bağırsağın bir kısmı çıkarılmış ve diyabet ilaçlarını Metformin kullananlar.

B12 vitamini eksikliği yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız dikkat edilmesi gereken belirti ve bulgular.

1. Yorgunluk ve Baş dönmesi -

Kırmızı kan hücreleri, vücutta oksijen taşıyan hemoglobini içerir. Vücut B-12 vitamininden yoksun olduğunda, bu, vücudun iyi çalışması için ihtiyaç duyulanın altındaki oksijen seviyelerini azaltabilecek yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyebilir.

Ulusal Sağlık Enstitüleri, Bu oksijen eksikliği, insanların ayakta durmalarında ya da eforla yorulma, enerji kaybı ve baş dönmesi yaşamalarına neden olabilir.

2. Nefes darlığı

Tıpkı kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olarak yorgunluğa neden olabilir, aynı zamanda nefes darlığı olarak da yaşanabilir. B12 eksikliği olan kişiler egzersiz sırasında veya sadece merdivenlerden çıkarken nefes darlığı hissedebilir. ", 3, [[B12 eksikliğine bağlı genelleştirilmiş solgunluk, parmak çivileri ve hatta ağzın ve gözlerin iç astarı dahil tüm vücudu etkileyebilir. Bu, vücutta dolaşan kırmızı kan hücrelerinin azalmasından kaynaklanabilir.

4. Nörolojik Semptomlar

B-12 vitamini eksikliği uzun süre tedavi edilmezse, sinir hasarı oluşabilir. Bu sinir hasarı, Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre zihinsel karışıklık, depresyon, denge kaybı, konsantre olamama, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma ve aşırı durumlarda demans olarak görülebilir. Gut Belirtileri

B-12 eksikliği de bağırsak sistemini etkileyebilir. Hafif kansızlığı olan insanlar arada sırada kabızlık veya ishal görülür. Ancak, B-12 eksikliğine bağlı anemi yeterince şiddetlendiğinde, Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre iştahsızlık, şiddetli kabızlık, ishal ve karın krampları ve şişkinliğine neden olabilir.

6. Olağandışı Kanama

B-12 eksikliği olan kişiler olağandışı kanamaya başlayabilir. Bir kişinin kanını fark edebileceği ilk yer, dişlerini fırçalarken lavaboda olduğunu. Kanama diş etleri ve şişmiş kırmızı bir dil B-12 eksikliği anemisini gösterebilir.

Rektal kanama veya kanlı dışkı B-12 anemisini de gösterebilir. Kadınlar ayrıca aşırı derecede adet dönemleri fark edebilirler. Olağandışı kanama yaşayan insanlar doktorlarını uyarmalı, böylece daha ileri testlerin gerekli olup olmadığına karar verebilirler.

7. Ateş

Nadiren, B12 vitamini eksikliği ateşe neden olabilir. Buna rağmen, bunun neden olduğu iyi anlaşılmamış. Iranian Journal of Science Sciences dergisindeki bir makaleye göre, hasta B12 vitamini ile tedavi edildikten sonra normalize edilen açıklanamayan bir ateş vakası. Ateşin en sık hastalık belirtisi olduğunu ve B12 vitamini eksikliğinin olmadığını hatırlamak önemlidir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]