|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kalsiyum ve Depresyon

Kalsiyum fiziksel ve zihinsel sağlığımız için ritik olan kimyasal bir elementtir. Erken ve yaşam boyunca güçlü, yoğun kemikler inşa etmek gereklidir. Vücudun kalsiyumunun yaklaşık% 99'u kemiklerde ve dişlerde depolanır. Kalan kalsiyum, kas gücü ve kalp kaslarının elektriksel iletimi dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik fonksiyonlarda kullanılır. Nörotransmiterlerin salınımında rol oynayan kritik bir kimyasaldır, sinir sistemi içindeki hücreler arasında haberci görevi gören kimyasallar. Aşırı miktarda kalsiyum veya kalsiyum eksikliği, depresyon da dahil olmak üzere çeşitli sorunlara bağlanabilir.

Kalsiyum Eksikliği

Uzun süreli kalsiyum eksikliği, raşitizme, zayıf kan pıhtılaşmasına ve osteoporoza neden olabilir. Kısa süreli, hafif eksikliği sinir hassasiyeti, seğiren kasları, kırılgan tırnakları, çarpıntıları ve sinirlilik, anksiyete, depresyon, disfori (hafif depresyon) ve uykusuzluk gibi davranış rahatsızlıklarına neden olur. Daha ciddi eksiklikler kas kramplarına, uyuşukluğa, ellerin sertliğine, anormal kalp atışlarına, ekstremitelerin karıncalanmasına ve depresyona neden olabilir. Kalsiyum eksiklikleri de mani ile ilişkilendirilmiştir. Kalsiyum yetmezliği riski taşıyan insanlar arasında yaşlılar, sporcular, yüksek proteinli veya yüksek lifli diyetli insanlar, süt ürünleri tüketmeyenler veya diğer kalsiyum bakımından zengin yiyecekler ve çok miktarda alkol alan insanlar bulunur. Et, peynir, işlenmiş yiyecekler ve gazlı içecekler gibi çok fazla fosforlu yiyecekleri yiyen kişiler de kalsiyum eksikliği riski altındadır.

Kalsiyum Fazlalığı

Aşırı kalsiyumun birkaç olası nedeni vardır. Aşırı kalsiyum takviyesi tüketimi zararlı etkilere neden olabilir, ancak genellikle aşırı kalsiyum paratiroid bezlerinde bir problemin sonucudur. Paratiroid bezleri, kan ve kemik içindeki kalsiyum, D vitamini ve fosfor seviyelerini düzenleyen paratiroid hormonu üretir. Kan kalsiyum seviyesi düşük olduğunda, paratiroid bezi paratiroid hormonunu serbest bırakır, bu da kalsiyumun kemikten alınmasına ve kan dolaşımına salınmasına neden olur. Ayrıca, diyet kalsiyumun bağırsaklar ve böbrek tarafından emilme etkinliğini arttırır. Hiperparatiroidizm denen bir durumda, paratiroid bezi çok fazla paratiroid hormonu üretir ve bu da çok fazla kalsiyumun kan akışına salınmasına neden olur. Hiperparatiroidizmin etkileri sırt ağrısı, kemik ve eklem ağrısı, bulanık görme, susuzluk artışı, kaşıntılı cilt, kas zayıflığı, kişilik değişikliği, yorgunluk ve depresyondur.

Kalsiyum ve Premenstrüel Sendrom

. Östrojen gibi yumurtalık hormonları adet döngüsü sırasında kalsiyum, magnezyum ve D vitamini seviyelerini etkiler, değişkendir. Östrojen kalsiyum metabolizmasını, kalsiyum emilimini ve paratiroid salgılanmasını etkiler, kalsiyum seviyelerinin (ve D vitamini seviyelerinin) adet döngüsü sırasında yükselip düşmesine neden olur. Hipokalsemi - düşük kan kalsiyum seviyeleri - PMS semptomlarına oldukça benzeyen ruh hali ve vücut semptomları üretir. NewsGroups.Derkeiler.com’da bildirildiği gibi, kanıtlar, PMS’in luteal evresindeki kadınların, hiperparatiroidizmi tetikleyen hipokalsemi (kan kalsiyum eksikliği) yaşadığını göstermektedir. Paratiroid bezi, paratiroid hormonunu aşırı üreterek kan kalsiyum eksikliğini telafi etmeye çalışır. Olası etkiler arasında sinirlilik, anksiyete, yorgunluk, hafif kişilik değişikliği ve depresyon vardır.

Kalsiyum Tedavisinin Etkinliği

NewsGroups.Derkeiler.com'da açıklanan PMS'li kadınların birkaç klinik denemesinde kalsiyum takviyesinin kalsiyum takviyesi yapılabildiği bulundu PMS ile ilişkili ruh halinin ve somatik semptomların çoğunu iyileştirin. Örneğin, Dr. Penland tarafından yürütülen 1989 tarihli bir çalışma, kalsiyum takviyesi alan kadınların% 73'ünün semptomlarında belirgin bir iyileşme olduğunu buldu. Bu kadınlar PMS semptomlarında% 50 azalma olduğunu bildirdi. Başka bir çalışmada, manganez ile birlikte günde 1.336 mg kalsiyum alan kadınların ruh hali, davranış, ağrı ve su tutma da dahil olmak üzere PMS semptomlarında belirgin iyileşme gösterdiği bulundu. 1998 yılında yapılan 2000 kadının bir başka çalışmasında ise, günlük 1.200 mg kalsiyum takviyesi alan kadınların negatif etki, su tutma, yiyecek istekleri ve ağrı gibi semptom puanlarında% 48 azalma olduğu görülmüştür.

Kalsiyum ve Depresyon

Yukarıda tarif edildiği gibi, kalsiyum eksiklikleri irritabilite, anksiyete ve depresyon ile ilişkilidir ve kalsiyum fazlalıkları depresyon ile ilişkilidir. PMS belirtileri ile ilişkili depresyonun hafifletilmesinde kalsiyum desteğinin etkinliğini gösteren araştırmalar yapılırken, kalsiyum takviyesinin diğer depresyon formlarını hafifletmedeki etkinliğini doğrudan inceleyen çok az araştırma vardır. Kalsiyum düzensizliği, olası birçok depresyon nedeninden biridir, bu yüzden kalsiyum takviyesi, depresyon araştırmalarının ana odağı olmamıştır. Potansiyel olarak hipokalsemi ile ilişkili olan veya hiperparatiroidizm belirtisi olan bir depresyon varsa, kalsiyum takviyesi potansiyel olarak rahatlama sağlayabilir. Eğer bir depresyona neden olan bir kalsiyum eksikliği veya fazlalığı olduğundan şüpheleniyorsanız, kan kalsiyum seviyelerinizi değerlendirebilecek, paratiroid işleyişinizi değerlendirebilecek ve takviye konusunda önerilerde bulunabilecek olan doktorunuza danışın. Çok fazla veya çok az kalsiyumun depresyona katkıda bulunabileceği göz önüne alındığında, bir kalsiyum takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışmanız yerinde olur.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır