Alkol Detoksifiye
Alkol, büyük miktarlarda alınabilen yaygın bir toksindir. Karaciğer, alkol toksinlerinin birikmesini korumak için hepatik arter yoluyla kan akımı yoluyla taşınan alkolü bağırsaklardan detoksifiye etmelidir. Hepatositlerdeki peroksizomlar, bu işlevi, etanol veya alkol moleküllerinden hidrojene oksijene transfer ederek gerçekleştirir. Florida Eyalet Üniversitesi'ndeki moleküler biyoloji fakültesi bu sürecin oksidasyon olarak adlandırıldığını not eder. Peroksizomlar, bu reaksiyonu kolaylaştırmak için katalizör peroksidaz enzimini kullanırlar.
Kataliz Reaksiyonları
Peroksizomlar ayrıca vücutta katabolik ve anabolik parçalanma ve yapı reaksiyonlarını kolaylaştıran başka birkaç enzim de içerir. Neuropathology.neoucom.edu sitesi, peroksizomların katıldığı en önemli reaksiyonlardan birinin plazmalojen veya yağ asidi sentezi olduğunu belirtmektedir. Bunlar, vücuttaki sinirlerin miyelin koruyucu örtülerini yapmak ve onarmak için kullanılan fosfolipitler veya yağlardır. Peroksizomlar ayrıca safra asitleri, kolesterol ve karaciğerdeki diğer maddeleri üreten reaksiyonlara da yardımcı olur. Safra asitleri bağırsaklardaki yağların sindirimi için önemlidir.
Hidrojen Peroksitin Dönüştürülmesi
Hidrojen peroksit, vücutta meydana gelen normal reaksiyonların ortak bir metaboliti veya yan ürünüdür. Bununla birlikte, toksik bir maddedir ve birikmesine izin verilirse hücre ve dokulara zarar verebilir. Peroksizomlar, her bir hidrojen peroksit molekülünden tek bir oksijen atomunu çıkararak hidrojen peroksidi suya dönüştüren enzimler içerir. Zararsız su ve oksijen daha sonra güvenle hücrelere ve dokulara geri salınır. Peroksizomlar, bu reaksiyon için katalaz denilen bir enzim üretir. Neuropathology.neoucom.edu sitesi, toksinlerin parçalanmasını önleyen peroksizomal bozuklukların, zihinsel gerilik ve gelişimsel gecikmelerin yanı sıra beyinde ve diğer organlarda toplanan toksinler nedeniyle görme ve işitme sorunlarına yol açabileceğini belirtmektedir.