Prematüre bebekler 37. gebelik haftasından önce doğmuş bebeklerdir. Penn Devlet Çocuk Hastanesine göre, doğduğunda tam gelişmemiş erken doğmuş bebekler, solunum zorluğu, uygun büyümeyi sürdürememe veya yeterli beslenmeyi elde edememe, enfeksiyonlara duyarlılık ve sıvı ile elektrolit dengesini sağlama sorunları dahil olmak üzere ciddi tıbbi koşullara sahip olabilir. . Erken doğan bebeklerde etkilenen elektrolitlerden biri sodyumdur. Prematüre bebeklerde düşük sodyum seviyeleri veya hiponatremi, sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.
Nedenleri
Prematüre bebekler, tam dönem bebeklerden daha fazla su içeriğine sahiptir, fakat aynı zamanda buharlaşma yoluyla sıvı kaybı olasılığı daha yüksektir. . Dehidrasyon ve prematüre bebek tarafından yetersiz sıvı ve beslenme alımı düşük sodyum seviyesine yol açabilir. Ayrıca, aşırı sıvı uygulaması, özellikle çok fazla intravenöz sıvı, kandaki sodyum seviyelerini seyreltebilir. Diğer nedenler arasında diüretiklerin, böbreklerden sıvı ve sodyum atılımını artıran ilaçlar ve prematüre bebekte kronik akciğer hastalığı olan bronkopulmoner displazi için kullanılan ilaçlar yer almaktadır.
Belirtiler
Düşük belirtiler Erken doğmuş bebeklerde sodyum veya hiponatremi bazen tespit etmek zordur, ancak sodyum seviyeleri aniden düştüğünde meydana gelen beyin şişmesi ile ilgilidir. Beyin şişmesi, suyun vücudun yüksek sodyum içeriğine sahip bölgesine girmesinden dolayı oluşur. Erken doğmuş bir bebeğin kanındaki sodyum seviyesi düştüğünde, beyin sodyum kaynağını korur, içine su akışı yapar ve ödem veya şişmeye neden olur. Nelson’ın Pediatri Temelleri’ne göre, beyin ödeminin semptomları sinirlilik, uyuşukluk, ajitasyon ve bulantıdır. Durum kötüleşirse, bebekler nöbet geçirebilir ve hatta komaya girebilirler.
Tedavi
Hiponatremiyi düzeltmek için en iyi strateji sıvı ve sodyum dengesinin makul şekilde düzeltilmesidir. İntravenöz sıvı takviyesi genellikle sodyum kan seviyelerinin ve idrar çıkışının yakından izlenmesini sağlayan ilk tedavidir. Hiponatreminin çok hızlı düzeltilmesi, beyin sapı hücrelerinin kaplanmasının bozulmasına ve uzun süreli sakatlıklara neden olabilir.
Önleme
Erken doğmuş bebeklerin, sıcaklıklarını korumak ve aşırı sıvı kaybını önlemek için inkübatörlere yerleştirilmesi gerekir. . Sodyum dahil elektrolit seviyelerinin sık izlenmesi ve intravenöz sıvıların ve ilaçların uygun kullanımı sodyum seviyelerinde ani düşüşleri önleyebilir. Bebek beyin şişmesi belirtileri gösteriyorsa, sodyum seviyelerinin hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerekebilir, ancak sadece yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yakından izlenerek gerekli olabilir.
, , ] ]