Vücudunuz çeşitli günlük aktiviteler yapmak için B-12 vitaminini kullanıyordu ve diyetinizden almanız gereken önemli bir besin. Balık, karaciğer, istiridye, sığır eti ve jambon gibi yiyecekler B-12 vitamininin iyi kaynaklarıdır, ancak diyetinizden yeterince alamazsanız multivitaminler veya diğer besin takviyelerini de kullanabilirsiniz. Yeterince B-12 vitamini almazsanız, birkaç olumsuz yan etki yaşayabilirsiniz, ancak petekya olarak bilinen cildinizdeki kırmızı lekeler genellikle B-12 eksikliği ile ilişkili değildir.
Vitamin B-12
Ulusal Sağlık Enstitülerinin bir parçası olan Diyet Takviyeleri Ofisine göre vücudunuz B-12 vitaminini nörolojik fonksiyonlarda, kırmızı kan hücresi oluşumunda ve DNA sentezinde hayati bir besin olarak kullanır. B-12 suda çözünebilir, yani idrarınız boyunca kullanmadığınız şeyleri salgılıyorsunuz ve vücudunuzda düzenli miktarda vitamin almanız gerekmiyor, çünkü vücudunuz bunu depolamıyor.
Petechiae
Petechiae, cildinizde görünen küçük, yuvarlak lekelerdir. Mayo Clinic.com'a göre bu lekeler tipik olarak cilt döküntülerine benzer şekilde kırmızı, kahverengi veya mor görünür, ancak cildin altında meydana gelen kanamanın bir sonucudur. Bu lekeler, bastırdığınızda renk değiştirmez veya kaybolmaz ve genellikle oldukça küçüktür, kümelerde görünür.
Vitamin B-12 Eksikliği
Vitamin B-12 eksiklikleri, genellikle yeterince alamadığınızda ortaya çıkar Diyetinizdeki besin ya da vücudunuzun, sizi yiyeceğinizden daha az emebilmenizi sağlayan tıbbi bir durumu olması nedeniyle. B-12 vitamini eksikliğiniz varsa, Diyet Takviyeleri Ofisi'ne göre, yorgunluk, halsizlik, kabızlık ve iştahsızlık gibi çeşitli belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Ellerde veya ayaklarda karıncalanma, dengesini korumada zorluk, depresyon, hafıza kaybı ve ağrılı bir ağız veya dil gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte, peteşiler genellikle B-12 eksikliği ile ilişkili değildir.
Vitamin B-12 Eksikliği ve Petechiae
B-12 vitamini eksikliği varsa peteşi olabilir, ancak bu demek değildir. Eksikliği cilt lekelerine neden olur. Mayo Clinic.com'a göre, yetişkinlerdeki peteşiler tipik olarak bazı ilaçlara verilen reaksiyonların yanı sıra mononükleoz, kızamık, lupus, lösemi ve romatoid artrit gibi tıbbi durumlardan da kaynaklanmaktadır. Bebeklerde, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan K vitamini eksikliği ve infantil ispinoz, B-12 vitamini eksikliği olsa da peteşilere neden olabilir.