"Soğuk" tanımlaması zordur. Burun tıkanıklığı, ateş, üşüme, hapşırma, kas ağrısı ve zayıflama gibi birçok soğuk algınlığı semptomları, grip, sinüs enfeksiyonları ve alerji gibi diğer durumların ortak semptomlarıdır. Teknik olarak, soğuk algınlığı virüslerden kaynaklanır, ancak bakteri, mantar ve toksinler benzer semptomlara neden olabilir. Bu nedenle, herhangi bir şeyin soğuk algınlığını önleyebileceğini ispatlayan geçerli bir bilimsel çalışma yoktur, ancak mantık güçlü bir bağışıklık sisteminin bulaşıcı hastalıkları engelleyebileceğini ve bazı vitaminlerin güçlü bir bağışıklık sisteminin temel bileşenleri olduğunu belirtir. A vitamini, bağışıklık sisteminin savunma bileşeni için gereklidir. Sağlıklı görmeye katkıda bulunduğu bilinmesine rağmen, A vitamini, virüslerin ve diğer mikroorganizmaların, mukus zarlarını koruyarak vücuda nüfuz etmelerini önlemeye yardımcı olur. A vitamini yardımı ile, burnu, sinüsleri, ağzı, boğazı ve bağırsakları bağlayan mukoza zarları nemli ve eşit bir şekilde dağılmış halde kalır ve potansiyel patojenleri yakalama ve yok etme işlevi görür. A vitamini ayrıca vücudun savunmasına nüfuz eden mikroorganizmaları araştıran ve öldüren enzimleri sentezleyerek bağışıklık sisteminin rahatsız edici bileşenine de katkıda bulunur.
B Vitamini Grubu
B vitamini genellikle Vücutta enerji üretimi, ancak folat, B12, B5 ve B6, bağışıklık sistemi fonksiyonlarına önemli ölçüde katkıda bulunur. Piridoksin olarak da bilinen B6 Vitamini, vücuttaki beyaz kan hücresi sayısını artırma yeteneğini göstermiştir; bu hücreler bağışıklık sisteminin birincil “öldürücü hücreleri” dir. “Beslenme Dergisi” nde yayımlanan 2002 tarihli bir araştırma, B6 vitamini alımını günlük 2.1 miligrama yükselten kadınların, beyaz kan hücresi sayımlarını yüzde 35 artırdıklarını buldu.
C Vitamini
Linus Pauling'in araştırması ve iddiaları nedeniyle, uzun yıllar boyunca soğuk algınlığının önlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Bugüne kadar, pek çok çelişkili çalışma var, ancak fikir birliği, C vitaminin, araştırmalarda verilen dozlara ve soğuk algınlıklarına dayanarak soğuk algınlığı üzerinde önleyici bir etkiye sahip olmadığı görünmektedir. Bununla birlikte, C vitamini, insan bağışıklık sisteminin çeşitli bileşenlerini etkiler. C vitamini, yabancı bakteri ve virüslere saldıran ve onları öldüren ve bağışıklık sisteminin saldırgan bileşeni olarak kabul edilen çeşitli beyaz kan hücrelerinin üretimini ve işlevini uyarır. C Vitamini ayrıca virüsleri yok eden bir protein olan interferon ve bağışıklık sistemi fonksiyonunu artıran bir antioksidan olan glutatyonun üretilmesine yardımcı olmaktadır.
D Vitamini
sağlıklı bir bağışıklık sistemi. Kopenhag Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, D vitamininin, bağışıklık sisteminin “katil T hücrelerini” aktif hale getirmek için çok önemli olduğunu keşfettiler, böylece yabancı patojenleri tespit edip öldürerek ciddi enfeksiyonları önleyebilirler. Araştırmacılar, T hücrelerinin hareketsiz bir durumdan aktive edilmeleri için D vitamini güvendiklerini tespit etti.
E Vitamini
E Vitamini, immün proteinini öldüren bir bağışıklık proteini üreten bağışıklık sistemi fonksiyonunu arttırır. bakteri, virüs ve hatta kanser hücreleri. Ek olarak, “Beslenme Dergisi” nde yayınlanan 2000 tarihli bir çalışma, E vitamininin, Asyalı erkek ve kadınlarda hücre aracılı bağışıklık ve oksidatif stresi artırdığı için, etkili bir antioksidan ve bağışıklık sisteminin bir modülatörü olduğunu buldu.
, , ] ]