Aşırı D vitamini tüketimi sağlığınıza zarar veren ve tıbbi bakım gerektiren toksik bir reaksiyona neden olabilir. Yetişkinler için önerilen maksimum günlük alım miktarı 4.000 IU'dur. Günlük 50.000 IU D alırsanız, bu önerileri kolayca aşacak ve toksisite ile ilgili sorunların ortaya çıkma riskini ciddi şekilde artıracaksınız.
Maksimum D Vitamini Alımı
10.000 IU'dan daha az D vitamini tüketirseniz Ulusal Sağlık Enstitüleri Diyet Takviyeleri Ofisine göre günlük olarak, toksik bir reaksiyon geliştirme riski altında bulunmamanız gerekiyor. Ancak güvenlik nedeniyle, besin alımı için önerilerde bulunan Ulusal Bilimler Akademisi Tıp Enstitüsü, maksimum 4.000 IU kurdu. Ana riskler, uzun süre günde 10.000 ila 40.000 IU aldığınızda başlar. Yine de, bu riskler genellikle sadece D vitamini takviyesi için geçerlidir. Yiyeceklerden veya güneş ışığına maruz kalmaları sonucu elde edilen D Vitamini normalde toksik bir reaksiyona neden olmaz.
Hipervitaminoz D Riskleri
Hipervitaminoz D, aşırı D vitamini tüketimi kanınızdaki kalsiyum içeriğinde olağandışı artışlar meydana geldiğinde tetiklenir. Zamanla, kan dolaşımındaki bu artmış kalsiyum, böbreklerinizin, kemiklerinizin ve yumuşak dokularınızın sağlığında son derece zararlı değişikliklere neden olabilir. Hastalığın belirtileri dehidratasyon, kabızlık, kusma, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, iştah azalması ve sinirliliktir. Birçok durumda, ek kalsiyum almayı bıraktığınızda belirtiler kaybolur. Fakat hastalığın etkileriyle başa çıkmak için daha fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Hiperkalsemi Riskleri
Oregon'a göre günlük 50.000 IU D vitamini tüketimi sizi hiperkalsemi adı verilen bir kan kalsiyum bozukluğu geliştirme riskine sokar. Eyalet Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsü. Hiperkalsemi, yanınızdaki böbrek ile ilişkili ağrı, anormal susuzluk, kabızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma, omurga kemik anormal eğriliği, kas zayıflığı, hafıza kaybı, depresyon, sinirlilik ve demans gibi semptomlara neden olabilir. Hipervitaminozu D'de olduğu gibi, D vitamini takviyesi kullanmayı bıraktığınızda belirtileriniz azalır. Ancak daha fazla bakıma da ihtiyaç duyabilirsiniz.
Dikkat Edilecek Noktalar
Tüberküloz, sarkoidoz, lenfoma ve hiperparatiroidizm tıbbi koşulları olan kişilerde hiperkalsemi gelişme riski artar, Linus Pauling Enstitüsü. Bu hastalıklardan herhangi birine sahipseniz, sadece D vitamini takviyelerinden değil, herhangi bir D vitamini kaynağından hiperkalsemi geliştirebilirsiniz. Özel bir durumunuz olsun veya olmasın, ek D vitamini almadan önce doktorunuzla konuşun Bir eksiklik varsa, doktorunuz ihtiyaçlarınızı aşırı doz riskine maruz bırakmayacak şekilde karşılamanıza yardımcı olabilir.
, , ] ]