Orta seviyelerde, kafein ruh halinizi artırabilir, enerjinizi artırabilir, metabolizmanızı uyarabilir ve hatta bazı hastalıklara karşı koruyabilir. Ancak çok fazla kafein emerseniz, vücudunuza tehlike veya ciddi şekilde zarar verebilirsiniz. Kafeinin vücudunuzu ve zihninizi etkileyen gerçek bir ilaç olduğunu ve bu nedenle dikkatli bir dikkatli olunacağını unutmayın; kötüye kullanım veya aşırı doz, sinir, sindirim, solunum ve hatta kardiyak sistemlerinize zarar verebilir. Fiziksel olarak, bu etki yüksek tansiyon, baş dönmesi, terleme, sallama ve titreme yol açabilir. Zihinsel ve duygusal olarak, gerginlik, titizlik, sinirlilik, endişe, stres ve ajitasyon yaşayabilirsiniz. Çok fazla kafein uyku yeteneğinizi de etkiler, huzursuzluğa, uykusuzluğa ve uyku kaybına neden olur.
Sinir Sistemi: Orta ve Ağır Etkiler
kusma ve zihinsel karışıklık veya hatta halüsinasyonlar. Hafif titremeler kasılmalara neden olabilir ve artan kalp atış hızınız tehlikeli derecede hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarına neden olabilir. Aşırı, bu etkiler kalp durması, koma ve hatta ölüme neden olabilir.
Dehidrasyon
Kafein bir idrar söktürücü gibi davrandığından, çok fazla kafein alınması, aşırı derecede idrara çıkmanıza neden olur; yeterince su içmeyin. Bir kafein aşırı dozu, dehidrasyonu şiddetlendiren hafif ve şiddetli ishale de neden olabilir. Dehidrasyon zayıflığa, baş dönmesine, uyuşukluğa, cilt problemlerine, konfüzyona ve kalp yorgunluğuna neden olabilir.
Mide ve Sindirim
Kafein, vücudun ürettiği mide asidi miktarını arttırır, bu da bağırsaklarınızı yiyecekleri sindirirken ve içecekler. Bu, sindirim problemlerine ve karın ağrısına neden olabilir. Bu sorunu sınırlandırmak veya önlemek için, kafein alımınızı sınırlandırmanın yanı sıra, boş bir midede kafein tüketmeyin.
Bağımlılık
Teknik olarak, kafein bağımlılığa neden olmaz; Ancak, buna bağımlı olabilirsiniz ve fiziksel olarak kökleşmiş bir alışkanlık haline gelebilir. Vücudunuzu alışılmış kafein alımına alıştırırsanız, vücudunuzun normal çalışması için her gün buna ihtiyacı olmaya başlar. Sabah kahvenizden sonra kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz, örneğin, sadece vücudunuzun gece boyunca yaşamaya başladığı kafein çekilmesini sakinleştirdiği için.
Zamanla, kafeine duyarsızlaşabilirsiniz ve gittikçe daha büyük bir ihtiyaç duymaya başlayabilirsiniz. Aynı enerji artışını sağlamak için zararlıdır, bu da zararlı dozlarda yüksek dozlara neden olabilir. Alışılmış kafein tüketimini durdurursanız, baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, bulantı ve kusma gibi rahatsızlık belirtileri yaşayabilirsiniz.
Güvenli ve Tehlikeli Miktarlar
Çok fazla kafein almamak için alımınızı sınırlayın. ılımlı bir seviye - günde 200 ila 250 miligram. Bu miktarda kafein iki veya üç fincan kahveye, iki espresso, üç soda kutusuna veya iki ila dört fincan kafein çayına eşittir. Bazı ağrı kesiciler ve kilo verme ilaçları gibi çikolata ve çikolata bazlı içeceklerin de kafein içerdiğini unutmayın.
Kilonuz, genetik, yaşam tarzı ve kafein alışkanlıklarınız toleransınızı etkiler, ancak genel olarak 250 miligramdan daha fazlasına neden olabilir Bazı zararlı etkiler. Kafeine karşı hassassanız, bu etkileri çok daha düşük dozlarda yaşayabilirsiniz. On 8 oz içersen. MedlinePlus, bir gün içinde bir bardak kahve içerek aşırı ve tehlikeli bir doz tükettiğiniz konusunda uyarıyor.