Tipik olarak, tuzlu bir tat bir torba cips düşürdükten veya bir margarita camının kenarını yattıktan sonra kalır; sık sık kendiliğinden oluşmaz. Yiyecek ve içecek ağzınızı, burnunuzu ve boğazınızı sinir hücrelerinin lezzetini deneyimlemesine neden olan küçük moleküller ile doldurun. Bazen, egzersiz rutininizi artırdıktan ve ne yediğinizi kısıtlama konusunda daha çalışkan olduktan sonra ağzınızdaki tuzlu bir tat ortaya çıkabilir. Bazen tadın orijini iyi huyludur, ancak diğer zamanlarda endişe kaynağı olabilir.
Dehidrasyon
Kronik olarak dehidre edilmişseniz, ağzınızda kalıcı bir tuzlu tat alabilirsiniz. Özellikle egzersiz yapmak dehidrasyonu arttırabilir - özellikle egzersiziniz çok terlemenize neden oluyorsa veya sıcak koşullarda gerçekleştiriliyorsa. İştahınızı kesmek ve azaltmak ya da egzersiz performansını artırmak için çok fazla kafein alınması, sizi daha da sulandırır ve daha lezzetli bir tükürük salgılamasına neden olabilir.
Nazal veya Ter Damlaları
azalmış bir bağışıklık sistemine neden olabilir. Soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonlarına karşı daha hassastırsınız, bu durum burun sonrası damla miktarını artırır. Tuzlu tat, İmmünoloji ve Hücre Biyolojisi bölümünde yayınlanan bir makaleye göre, boğazınızın arkasını boşaltan veya mevcut bir enfeksiyon nedeniyle, sümüğün bolluğu olabilir. Bazı insanlar daha fazla terler veya daha tuzlu kazaklar. diğerlerinden daha. Eğer egzersiz sırasında ağzınızdaki tuzlu tadı yaşıyorsanız, bu sadece ağzınıza sürünen tuzun etkisi olabilir. Bir ter bandı veya şapka ter damlamasını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Ciddi Koşullar
Çok nadir durumlarda, ağzınızdaki tuzlu bir tat, değişen egzersiz ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili olmayan ciddi bir durumdan kaynaklanır. Bazı ilaçlar, özellikle kemoterapi ve anti-tiroid ilaçları, tat duyularınızı değiştirebilir. Sjögren sendromu da dahil olmak üzere tükürük bezlerini etkileyen hastalıklar - ağızda ve ciltte kuruluk hissedersiniz - ağzınızın daha tuzlu görünmesine neden olabilir. Tuzlu tat, endokrin veya nörolojik sistemlerin bir bozukluğundan da kaynaklanabilir. Migren, epilepsi ve Parkinson hastalığı, tat duyularını etkileme yeteneğine sahiptir. Tuzlu tadı hakkında endişe duyuyorsanız ve tüm gün devam ederse, olası nedenler için doktorunuza danışın
Beslenme Eksiklikleri
Beslenme yetersizlikleri, tat alma duyunuzu değiştirebilir ve ağzınıza tuzlu bir tat bırakabilir. Son derece kısıtlayıcı bir diyet, folik asit, tiamin, B-12 vitamini ve çinko gibi bazı kritik besinleri kaçırmanıza neden olabilir. Baklagiller ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde folik asit veya folat bulun; B-12, tavuk, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdalarda bulunur; tiamin zenginleştirilmiş ekmeklerde ve tam tahıllarda bol miktarda bulunur; ve çinko güçlendirilmiş yiyeceklerin yanı sıra istiridye, sığır eti ve yengeç de bulunur. Doktorunuz, bu besinlerden herhangi birinde eksik olup olmadığınızı görmek için bir test yapabilir, bu da vücudunuzun tadı nasıl algıladığını etkileyebilir. Ancak bir eksiklik çoğu zaman tuzlu bir tattan ziyade bir tat hissi eksikliği üretir.